Filipović demantira HEP

Filipović demantira HEP

N1 je poslao upit Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja oko toga jesu li ih Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) i HEP više puta i pravovremeno upozoravali na nemogućnost skladištenja plina otkupljenog u skladu s Uredbom od Ine. Odgovor ministarstva na čijem je čelu Davor Filipović prenosimo u cijelosti.

“S današnjim danom HEP nije dostavio dopis kojim bi informirao Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja o problemima sa nemogućnošću skladištenja plina  plina koji se preuzima od INA-e., piše N1

Jednako tako, ukoliko je došlo do smanjenja potražnje i/ili odlaska kupaca koji su imali zaštitu prošle godine kod drugih opskrbljivača takvom informacijom ne raspolaže MINGOR.

Uredbom nije zabranjeno da se plin skladišti za potrebe zaštićenih kupaca i izvan RH i u tom smislu također nije bilo upita.

Raspodjela plina je na bilančnoj grupi koju vodi HEP d.d i koja je jedna od bilančnih grupa na tržištu uravnoteženja. Sukladno navedenom trgovanja koja se odvijaju na platformi HROTE su isključivo u domeni tržišta plina i oni imaju uvid u transakcije.

HROTE je 29. lipnja 2023.g. prvi put obavijestio Ministarstvo o viškovima plina koji se događa na bilančnoj grupi HEP d.d.”, odgovorilo je ministarstvo.