“Kao nijedna država u Europi imamo državno tužiteljstvo koje generira nered, nepravdu, korupciju i zaštitu kriminala”

“Kao nijedna država u Europi imamo državno tužiteljstvo koje generira nered, nepravdu, korupciju i zaštitu kriminala”

Propala koalicija Možemo i SDP-a svakako je obilježila protekli tjedan stranačkog života u zemlji. O toj temi, ali i pripremama oporbe za izlazak na parlamentarne izbore gdje je glavni cilj rušenje HDZ-a s vlasti, u emisiji “Studio 4” govorili su Karolina Vidović Krišto i Nikša Vukas.

– Hrvatska se nalazi u potpunom političkom mrtvilu i političkoj neodgovornosti. Mi svjedočimo tomu da je naša država po pitanju pranja novca svrstana od strane najkredibilnije svjetske organizacije uz bok Vijetnamu i Kamerunu i to se u medijima prešućuje. To je zaštita kriminala, to je stanje u Hrvatskoj, rekla je uvodno Karolina Vidović Krišto, iz stranke Odlučnost i pravednost.

Možebitna koalicija Možemo i SDP-a u kontekstu HDZ-a, smatra Vidović Krišto, tri su kraka jedne te iste vladajuće strukture.

– O čemu pričamo? Hrvatska je prožeta nesposobnim i korumpiranim vlastima, i često jednako takvom lažnom oporbom. Koja je razlika između HDZ-a, SDP-a i njihovih priljepaka?, upitala je Vidović Krišto.

Nikša Vukas iz Socijaldemokrata kazao je da ga nije iznenadila odluka platforme Možemo.

– Nije se to SDP-u dogodilo jednom, već i pred lokalne izbore za gradonačelnika Zagreba. Oni su ad hoc morali vući Joška Klisovića kao protukandidata Tomislavu Tomaševiću i onda uđeš u jednu koaliciju u Zagrebu koja nema nikakve veze s malim postotkom, umjesto da daš programsku podršku Tomaševiću, ti se prodaš za mjesto predsjednika Skupštine, uzmeš tri ili četiri direktorska mjesta, rekao je Vukas.

Uvjeren je da će se suradnja Možemo i SDP-a nastaviti u Zagrebu jer je to, kako kaže, interes obiju strana.

– I da se ne nastavi, Klisović će izaći iz SDP-a i biti nezavisni zastupnik, smatra Vukas.

– Ideja socijaldemokracije, ljevice i centra nije umrla. Nisu Grbin, Tomašević i Benčić tri osobe koje uzimaju pravo na lijevo i centrističko biračko tijelo. Mislim da će građani prepoznati grupaciju koja će ponuditi ozbiljnog političara s dugogodišnjim iskustvom, koji se ne zamara matematikom nego vizijom Hrvatske za barem nekih 15-ak godina. Da bi se dogovorio, moraš imati širinu, okupljati, ne vjerujem da su građani to očekivali od Grbina, ta osoba ne može okupljati, ustvrdio je Vukas.

Vidović Krišto i Vukas komentirali su sinoćnju tragediju u Sisku i složili se da je jedan od problema pravosuđe koje ne funkcionira.

Ovakvi događaji, smatra Krišto, trebaju biti upozorenje svima nama te smo kao društvo dužni adekvatno reagirati.

– Ovo su strašne situacije, ovo su alarmantni pokazatelji svima nama da smo kao društvo jako odgovorni i dužni adekvatno reagirati. Svakako da se cjelokupna situacija može i mora imenovati onakvom kakva jest. Mi u Hrvatskoj imamo potpunu devastaciju pravnog poretka gdje ne funkcionira pravosuđe, gdje je DORH kompromitiran, kao nijedna država u Europi imamo državno tužiteljstvo koje generira nered, nepravdu, korupciju i zaštitu kriminala. Na svim razinama imamo od vladajućih struktura stvaranje nereda i automatski razaranje države. Naravno da se to održava na sve pore života. Ovi slučajevi mogu biti izdvojeni, ali previše su učestali i previše ljudskih života je dalo danak da bi mogli na to gledati benevolentno. Ovo su velika, velika upozorenja svima nama, smatra Vidović Krišto.

Vukas je rekao kako je u Hrvatskoj i dalje mnogo oružja, a kao drugi problem navodi male kazne. Smatra da je nužna dubinska reforma pravosuđa.

– Za prevenciju smo gotovo sigurno izgubili vrijeme. Jedna dubinska reforma pravosuđa. Ne može se dogoditi da jedan nasilnik bude na slobodi, da dobije smiješne kazne. Nakon Domovinskog rata Hrvatska je puna oružja. Ja mislim da je to jedna ozbiljna tema oko koje ćemo se morati svi zajedno konsenzualno složiti i vidjeti kako to riješiti. Ali mislim da najveći problem u pravosuđu gdje su male kazne i gdje jednostavno počinitelji koji tako nešto naprave malim kaznama drugim ljudima daju na neki način slobodu da isto to rade. Prema tome, veliki je problem nasilja, veliki je problem oružja. Ali ne samo to, vi znate da smo mi prije dva, tri mjeseca imali pucanje u noćnom klubu u Zagrebu, da je tamo bio detektor metala, ne bi taj pištolj mogao ući u noćni klub. Sva sreća da nitko nije poginuo. Prema tome, sve to proizlazi i iz društva, iz teškog života, iz velike količine oružja i pravosuđa koje ne funkcionira, smatra Vukas.