Molitelji molili, SDP na prosvjedu za ženska prava: Nećemo dopustiti da ih ovakvi vrate u srednji vijek

Molitelji molili, SDP na prosvjedu za ženska prava: Nećemo dopustiti da ih ovakvi vrate u srednji vijek

Predstavnici SDP-a po osmi su put sudjelovali na prosvjedu za ženska prava. Već duže vrijeme se prosvjedi održavaju svake prve subote u mjesecu, kao kontra prosvjedi moliteljima na hrvatskim trgovima. Eurozastupnik i član Predsjedništva SDP-a Predrag Fred Matić komentirao je kako molitelji nemaju plemenite namjere, jer ono za što se oni zalažu predstavlja dokidanje ženskih prava.

“Po osmi put smo došli ovdje da damo potporu našim kolegicama, ženama i djevojkama. Nećemo dopustiti da ih ovakvi vrate u srednji vijek. Mi smo iz srednjeg vijeka izašli prije nekoliko stoljeća. Nećemo dopustiti da nas nazadnjačke snage vrate nazad i ponište sve ono što su žene zajedno sa svojim kolegama izborile prije sto godina. Njihove namjere, nažalost, nisu plemenite, koliko god se oni trudili pokazati da nisu, a to se vidi kad nabroje što sve traže i za što se zalažu. U krajnjoj liniji za takve stvari ne služe performansi na trgovima. 900 metra dalje je katedrala, postoje crkve, zna se gdje se moli i na koji način se moli. Ovo je politički aktivizam, dobro plaćen, sendviči su tu, boca vode, standardno.

U povijesti je to uvijek tako simpatično počinjalo, pa sjetimo se prije stotinu godina kad je jedan gospodin vrlo simpatično počeo svoju političku karijeru, pa je to završilo sa milijunima mrtvih, pobijenim i zatvorenim po logorima. Tako je to, ovakve stvari treba zaustaviti. Zato smo ovdje dali potporu našim kolegicama, ženama i djevojkama, da im nitko ne određuje šta će odjenuti i da im nitko ne određuje kako će izgledati. Ovim ljudima bi bilo puno pametnije da odu doma i da pripreme nešto za ručak, usisaju stan i pobrišu prašinu, na taj bi način pokazali taj svoj katolički autoritet, puno bolje nego na ovaj način.

Oni ovdje u stvari nisu nimalo originalni, sve ono što se valja iza brda je već viđeno, to dolazi iz Poljske i Mađarske. Mi to vidimo i u Europskom parlamentu. Kada se radi o pitanju zaštite ljudskih prava, posebno ženskih prava. Najgori u Europi su Poljaci i Mađari, a mi se borimo s nekim iz zemljama očito za brončanu medalju, očito želimo biti puno uspješniji u retrogradnijim idejama i to je žalosno”, zaključio je Matić, piše SDP.