Uhićenu zbog korupcije riječka Čistoća postavila za šeficu razvoja gradske tvrtke

Uhićenu zbog korupcije riječka Čistoća postavila za šeficu razvoja gradske tvrtke

Riječko Komunalno društvo Čistoća planira se javiti na natječaj za upravljanje sortirnicom otpada u Mihačevoj Dragi, kada natječaj bude raspisan, potvrdio je, na naš upit, Bojan Jurdana, privremeni direktor “Čistoće”.

Jurdana je na tu funkciju imenovan nakon uhićenja bivše direktorice Jasne Kukuljan, osumnjičene za namještanje natječaja za opremanje upravo sortirnice u Mihačevoj Dragi, tvrtki Tehnix iz Čakovca.

– Kada bude objavljen natječaj za upravitelja sortirnicom od strane Grada Rijeke KD Čistoća ima u planu javiti se na predmetni natječaj, kratko je odgovorio Jurdana, na naše pitanje je li Čistoća i dalje zainteresirana za upravljanje Sortirnicom, kako je to ranije najavljivala bivša direktorica Kukuljan., doznaje novi list

Platni razred

Osim Kukuljan, u istrazi provedenoj po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), početkom travnja ove godine, bili su uhićeni Irena Miličević, bivša pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke, Đuro Horvat vlasnik Tehnixa, Eddy Ropac savjetnik za kapitalne investicije u riječkom Odjelu za komunalni sustav te poduzetnik Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar.

Sortirnica, iako izgrađena i opremljena prije više od godinu dana, još uvijek nije u funkciji, a u gradskoj upravi, kako je objavljeno prije nekoliko dana u Novom listu, još uvijek ne znaju ni kad će biti raspisan natječaj za upravitelja sortirnice.

Kako je na naš upit potvrdio Jurdana, Kukuljan je i dalje zaposlena u KD-u Čistoća. Zanimalo nas je na kojem radnom mjestu je zaposlena, kolika su joj primanja i koje poslove obavlja.

– Gđa. Jasna Kukuljan radi u KD-u Čistoća na radnom mjestu rukovoditeljice sektora za razvoj i tehničke poslove.

Obavlja poslove u skladu s opisom radnog mjesta, odnosno osigurava provedbu razvojnih planova usklađenih sa strategijom Društva, prati tehničko-tehnološke i druge procese te nadzire provedbu edukacijskih aktivnosti za krajnje korisnike, kao i druge poslove i zadatke adekvatne radnom mjestu.

Primanja su sukladna platnom razredu radnog mjesta rukovoditelja sektora po jednakim pravilima kao i za ostale djelatnike KD-a Čistoća, odgovorio je Jurdana.

Bojan Jurdana je već bio na čelu Čistoće, a ostavku na to mjesto je podnio u prosincu 2016. godine, kada je otkriveno da je isplaćivao otpremnine radnicima koji su prelazili na radna mjesta u druge gradske tvrtke, iako na to nisu imali pravo.

Isplaćivao im je iznose od 3.000 do 30.000 kuna, s obrazloženjem da je riječ o nagradama za višegodišnji rad u »Čistoći« i želji da se izbjegne otpor radnika prema prijelazu u drugu tvrtku.

Naslijedila ga je upravo Jasna Kukuljan, dotadašnja pomoćnica direktora, kojoj je, sve do uhićenja, pomoćnik bio – Bojan Jurdana. Odlukom Skupštine Jurdana je nakon opoziva Kukuljan imenovan v.d. direktorom.

Pitali smo ga i do kad mu traje privremeni mandat, odnosno kada će biti raspisan natječaj za direktora KD-a Čistoća.

– Imenovan sam direktorom temeljem odluke Skupštine Društva, do provedbe novog natječaja za izbor direktora Društva, a najdulje do 31.12.2023. godine. Odluku o tome kada će biti raspisan natječaj za izbor direktora donosi Skupština Društva, odgovorio je Jurdana.

Postupak u tijeku

Kako odluke Skupštine zapravo donosi riječki gradonačelnik, Marku Filipoviću smo uputili upit kada će biti raspisan natječaj za sortirnicu, kao i kada će raspisati natječaj za direktora.

– Skupština Komunalnog društva Čistoća imenovala je gospodina Bojana Jurdanu kao direktora do provedbe javnog natječaja za izbor direktora.

O raspisivanju natječaja također će odlučivati Skupština, no u ovom trenutku još nije odlučeno o terminu raspisivanja spomenutog natječaja.

Bojan Jurdana u KD-u Čistoća zaposlen je od 1. siječnja 2013. godine, od rujna 2019. godine je zaposlen na radnom mjestu zamjenika direktora, a na sadašnje radno mjesto imenovan je upravo zbog dugogodišnjeg iskustva rada u KD-u Čistoća te jer je upoznat sa poslovima i stanjem projekata koji se provode u tom društvu.

Što se tiče sortirnice, bilo je potrebno provesti niz radnji kako bi se formirali parametri natječaja, ponajprije analiza odredbi zakona kojim se uređuje javna nabava i zakona kojim se uređuju koncesije kako bi se mogao utvrditi model odabira, kao i provesti odgovarajuće ekonomske analize.

Ti postupci su dovršeni, utvrđen je odgovarajući model odabira upravitelja sortirnice te se pristupilo završnoj izradi dokumentacije.

No, tijekom završne izrade dokumentacije utvrđeno je da je potrebno dodatno tumačenje određenih parametara natječaja nužnih za dovršetak pripreme postupka nabave, a koji se odnose na pitanje takozvane “razumne dobiti” te u kojoj mjeri upravitelj može poslovati tržišno koristeći infrastrukturu koju je javnim sredstvima izgradila jedinica lokalne samouprave.

Pravilno i jasno tumačenje tih parametara natječaja izuzetno je važno kako bi Grad Rijeka mogao odgovorno upravljati imovinom te je ocijenjeno da je potrebno s nadležnim tijelima usuglasiti stajalište o navedenim pitanjima. Taj je postupak u tijeku.

Kada to bude dovršeno, bit će raspisan i natječaj, odgovorio je Filipović.

Cijeli se slučaj pretvara u svojevrsni apsurd jer se tiče upravljanja sortirnicom, logično bi bilo da taj posao preuzme gradska tvrtka za gospodarenje otpadom, no u kontekstu afere u kojoj se bivšu direktoricu sumnjiči da je, zajedno s ostalima iz gradske uprave pogodovala određenom izvođaču u opremanju iste, to je u najmanju ruku moralno upitno, a još treba vidjeti i koje će biti pravne posljedice afere.