VIDEO Tuča veličine oraha poharala susjedstvo: U Hrvatskoj upaljen meteoalarm

VIDEO Tuča veličine oraha poharala susjedstvo: U Hrvatskoj upaljen meteoalarm

Najavljena promjena vremena

Meteorolozi su u ponedjeljak za Hrvatsku najavili promjenu vremena tijekom poslijepodneva. Upaljen je i žuti alarm za većinu Hrvatske zbog izraženih pljuskova s grmljavinom.

Za Velebitski kanal zbog jačanja bure upaljen je narančasti alarm. Očekuju se olujne brzine vjetra s lokalno velikim valovima, pa iz DHMZ-a posebno upozoravaju one koji se spremaju u plovidbu.

U utorak se u većini krajeva očekuje prolazna promjena vremena povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom, zatim i umjerenim padom temperature zraka.

Tu će promjenu donijeti atmosferski poremećaj koji će u utorak do kraja dana zahvatiti kontinentalni dio zemlje i sjeverni Jadran, piše Danas.hr.

Nakon nekoliko sunčanih dana Sloveniju je zahvatila hladna fronta i donijela jako nevrijeme s pljuskovima, tučom i vjetrom.

Pritom je došlo do veće materijalne štete, posebno u kampu Šobec u Gorenjskoj. Voditelj recepcije Jan Škaper kampa potvrdio je za N1 da je šteta velika, gotovo da nema šatora koji nije uništen, no drugi objekti i automobili su prošli, srećom, neoštećeni.

“Srećom, nitko od gostiju nije zatražio pomoć”, odgovorio je Škaper na pitanje ima li ozlijeđenih.

Cijelom Gorenjskom je oko podneva vladalo jače nevrijeme i sa sobom donijelo tuču veličine oraha. Sudeći prema fotografijama i snimkama objavljenim na društvenim mrežama, tuča je napravila popriličnu štetu.

Padala je i na Bledu, Kranjskoj Gori, Duplju pri Tržiču, Naklema, Lescama, Radovljici, Kranju…

Pljuskovi i grmljavina će se s napredovanjem fronte kretati prema jugu. Jače nevrijeme očekuje se do večeri, prema najavama prognostičara, uglavnom u zapadnim, središnjim i južnim krajevima zemlje.

Uz lokalne jače oborine i nevrijeme, bujični vodotoci i manje rijeke mogu prolazno naglo porasti, upozorila je Agencija za zaštitu okoliša.

Do srijede ujutro očekuje se prestanak oborina, nakon čega će se djelomično razvedriti. U srijedu će najprije biti oblačnije, prijepodne će oborine prestati. Danju će se djelomično razvedriti, ponegdje će biti malo pljuskova. Nad Primorskom će i dalje puhati uglavnom slaba bura.