Sandra Benčić: Spremna sam na sučeljavanje s Plenkovićem

Sandra Benčić: Spremna sam na sučeljavanje s Plenkovićem

Vijeće stranke Možemo! na sjednici u ponedjeljak navečer odlučilo je da će na izbore 2024. godine samostalno izaći na parlamentarne izbore, a u Novom danu tu odluku tijela stranke objasnila je Sandra Benčić.

Na pitanje što je bilo ključno što je dovelo do toga da Možemo! samostalno izađe na izbore, objasnila je da je prethodno sastanku Vijeća koje donosi odluku o koalicijama, bio i sastanak članstva i da je na tom sastanku, na kojem se razgovaralo, o koaliciji bilo raspravljeno što bi bilo za stranku najbolje, piše N1.

“Članstvo ne glasa o takvim pitanjima, odluku je donijelo Vijeće stranke”, naglaslila je Benčić ali istaknula je da izabrano vodstvo osluškuje kako članstvo diše i što članstvo želi te da je na Vijeću bilo odluka bila menje više jasna.

Nije znala reći točan broj članova. Naglasila je da osim članstva Možemo spajaju sa strankama Novom ljevicom i Zagreb je naš te da u široj platformi su još i stranka Srđ je naš. “Kad bi gledali širu platformu imamo 700-800 članova koji su aktivni”, kaže Benčić.

“Postojao je veliki konsenzus o tome što će biti”
Negirala je da je sjednica bila burna već da je bila sjajna i argumentirana. “Postojao je veliki konsenzus i na Vijeću i među članstvom što će biti”, istaknula je.

Govorila je o istraživanjima koje su proveli.

Kaže da po tom istraživanju ima 11,3 posto potpore a da SDP ima nešto više. “Mi se nismo rukovodili anketom. Anketa je samo potvrdila jdan od arguemnata kojeg smo imali da je na ljevici bolje zaporavo samostalni izlazak, posebno za nas kao stranku, ali i druge stranke, jer velike koalicije i manje koalicije nemaju pozitivnu sinergiju”, kaže Benčić.

“Mislim da je to zato što birači, pogotovo birači ljevice, žele znati kome daju glas. Da žele dati glas onoj stranci kojoj se slažu i u vrijednostima i programu, a onda su otvoreni za postizborne koalicije”, kaže Benčić. Naglasila je kako je Možemo! i ranije bilo otvoreno za postizborne koalicije sa strankama od centra lijevi.

“Smatramo da je poštenije i bolje da se na izbore izlazi samostalno i ono što se više iznosi kao teza da mi i SDP imamo isto biračko tijelo nije istina. Mi i SDP imamo biračko tijelo na sličnim vrijednosnim pozicijama. Sličnim ne istim”, naglašava Benčić i dodaje da se razlikuju po demografskim u smilsu godina i geografski.

“Zaista mislim da je ovo jako dobra odluka i da je najpoštenija prema biračima i da je autentična”, ističe Benčić.

“Samo veliki izlazak birača na izbore 2024. godine donijet će veliku promjenu”
Kaže da su odmah to komunicirali predsjedniku SDP-a Peđe Grbina.

“Njima je bilo važno da se ta odluka donese na vrijeme kako bi oni naravno mogli imati jasan smjer svoje kampanje”, kaže Benčić.

Osvrnula se i na to što je zaista ključno za izlazak na parlamente izbore 2024. godine.

“Samo veliki izlazak birača na izbore 2024. godine donijet će veliku promjenu”, kaže Benčić i dodaje da bi morao biti za 10 posto veći nego što je bio.

“Čini mi se, vidimo da svakim ciklusom sve manje građana izlazi na izbore i mislim da je primarni zadatak političkih stranaka, a pogotovo nas kao nove političke opcije, vraćati povjerenje građana u izborni proces, a smatramo da se to može napraviti upravo na ovaj način, da građani jasno znaju za koga glasaju i da im se jasno kaže s kim će se ići u postizborne koalicije, a s kim ne. A mi smo to godinu i pola dana jasno komunicirali”, kaže Benčić.

Odbila je svaku mogućnost suradnje s HDZ-om nakon izbora.

“Apsolutno ne. Niti su oni centar, a čak da i jesu, oni nisu politička stranka koja gradi program i koja djeluje u javnom interesu. Oni su primarno stranka partikularnih interesa koji Hrvatsku koriste kao leno za dodjelu svojim stranačkim poslušnicima koji isključivo djeluju na način da ono što je bilo, javno i zajedničko i dostupnos svima, da različitim , zakonodavnim odnosno nezakonitim pretvore u privatno, odnosno vlastito”, objašnjava Benčić poziciju stranke Možemo!.

“Ako bi koalirale stranke koje se u 99 posto stvari ne slaže kako bi donijeli proračun”
Poslije izbora, kaže Benčić, kao potencijalne partnere vide SDP, Centar, IDS druge stranke lijevo od centra

“Moramo računati na to da Hrvatska ima izbore po izbornim jedinicama i da u različitim izbornim jedinicama da one stranke koje nacionalno ne prelaze prag u pojedinim izbornim jedinicama mogu proći prag i imati određene mandate i tu smo spremni na okupljanje jedne šire fronte nakon izbora”, kaže Benčić.

A kad bi Možemo! moralo odlučivati o tome hoće li okupiti širokoj koaliciji sa strankama koje nisu za njih politički prihatljive ili HDZ kao nastavak parlamentarne većine, Benčić kaže da je za Možemo! politički cilj smjeniti HDZ.

“Ali na način da se taj model upravljanja koji su oni nametnuli ovoj zemlji, zauvijek makne da ga zamjeni onaj model upravljanja u kojem je javno dobro i javni interes na prvom mjestu. Jednako tako smo rekli da je ključno da bi to napravilo da postoji stabilna vlada u sve četiri godine mandata. A da bi imali stabilnu vladu uvjet je za to da imate određenu razinu vrijednosne političke koherentnosti”, kaže Benčić.

Pita se bi li koalcija stranaka ljevice sa strankama desnice bila ljekovita za Hrvatsku. “Ako bi koalirale stranke koje se u 99 posto stvari, fundamentalnih stvari ne slaže kako bi ta koalicija donijela proračun. Kada se ne slažu oko modela za zdravstvo, oko modela za obrazovanje, oko modela socijalne politike, gospodarskog modela, ljudskih prava”, pita se Benčić i dodaje da ako želimo Hrvatskoj dobro onda i politički moramo djelovati na način da vlast koju formirano bude stabilna.

Govorila je i o partnerima u Zagrebu s kojima se stvari unaprijed dogovaraju. Kaže da je podrška Tomislavu Tomaševiću veća od 50 posto.

Na pitanje je li spremna, ako preuzme ulogu kandidata za premijera, ući u sučeljavanje za Plenkovićem, piše N1.

Rekla je da u stranci Možemo! njeguju kulturu predizbora i da će pričekati da se taj proces izbora kandidatkinja i kandidata za sve pozicije i važne funkcije završi, ali ako bude potvrđena kao kandidat za premijera kaže da je spremna na sučeljavanje sa Plenkovićem. “To sam više puta i pokazla. Jer vidite, zaista nije teško demontirati njihove PR fraze jer iza njih nikakva politika ne stoji. A što se tiče pitanje je li HDZ pobjediv na izborima, apsolutno je pobjediv. Da bi ga se pobjedilo, nužno je da građani Hrvatske koji predstavljaju šutljivu većinu i koji šute i na način da ne izlaze na izbore, da njih motiviramo i stvorimo odnos povjerenja”, kaže Benčić.