Možemo otkantalo SDP, na parlamentarne izbore izlaze sami….

Možemo otkantalo SDP, na parlamentarne izbore izlaze sami….

Vijeće stranke Možemo! donijelo je odluku da neće sklapati predizbornu koaliciju sa SDP-om za predstojeće parlamentarne izbore, rekla je koordinatorica stranke i saborska zastupnica Sandra Benčić na press konferenciji u utorak ujutro.

– Naše istraživanje pokazalo je da nema sinergije ako izlazimo s drugim strankama, to jest da će nam birači honorirati samostalni izlazak na izbore. Dakle, izlazimo samostalno na izbore, rekla je Benčić i dodala je da to uključuje i partnere s prethodnih izbora – Nova ljevica i Zagreb je naš.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević pojasnio da je istraživanje kojim se stranka vodila pri donošenju odluke napravila agencija IPSOS.

– Stav velike većine naših članova na prethodnoj raspravi, a kasnije i na sastanku Vijeća stranke, je takav da na izbore moramo izaći samostalno i da ćemo tako skupiti veći broj glasova nego u koaliciji. Mi i SDP imamo odvojeno biračko tijelo, rekao je Tomašević.

– Naše istraživanje pokazalo je da na nacionalnoj razini ni šira koalicija stranaka lijevog centra ne bi urodila sinergijskim učinkom. Istraživanje IPSOS-a pokazalo je da Možemo ima rejting od 11 posto, a SDP 14 posto – no, kad bismo zajednički izašli na izbore dobili bismo tek nešto više od 23 posto glasova, rekao je Tomašević.

– Ono što je bilo ključno – do izbora je vjerojatno godinu dana, a već sada smo donijeli odluku da znamo kakvu kampanju vodimo i to je bitno i za SDP. Ostavili smo mogućnost da u manjem broju izbornih jedinica izađemo u koalicijama, pa i s SDP-om, ali je prerano za reći u kojima i koliko, rekao je Tomašević.

Također je dodao da će i stranka imati vlastitog kandidata ili kandidatkinju za premijera. Upitan bi li se on primio te uloge, rekao je da je više puta naglasio da je njegova politička ambicija jasna i da želi odraditi svoj posao u Gradu Zagrebu.

– Nisam tražio mandat u Zagrebu da bi otišao u Vladu ili Sabor, rekao je Tomašević.

Benčić je pak poručila da bi ona, ako se stranka odluči na takav korak, prihvatila ulogu osobe koja bi vodila Vladu.

I Benčić i Tomašević napomenuli su da ne isključuju mogućnost postizborne koalicije s drugim progresivnim strankama kako bi se time potencijalno sastavila vlast i “HDZ poslao u ropotarnicu povijesti”.

Na pitanje novinara bi li u obzir dolazila i koalicija s Mostom, Benčić je rekla da ne bi., javlja jutarnji