Niz spasilačkih akcija na moru tijekom vikenda


Niz spasilačkih akcija na moru tijekom vikenda

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je u nedjelju kako je tijekom vikenda duž hrvatske obale proveden niz uspješnih spasilačkih akcija prema putnicima i plovilima, koji su se našli u hitnim situacijama na moru.

Službenici Lučke kapetanije Split zaprimili su u petak, 23. lipnja, u 10.42 dojavu o pomorskoj nesreći motorne jahte sa zastavom Belizea i ribarice s hrvatskom zastavom, koja je zbog oštećenja pri sudaru s jahtom potonula bez stradalih i onečišćenja mora., donosi HRT

Kod Čiova potonula ribarica

Ribarica je potonula malo manje od 200 metara južno od obale otoka Čiova, a među pet putnika s oba plovila nema ozlijeđenih. Na potonuloj ribarici u trenutku nesreće boravio je samo voditelj, kojega su nakon sudara iz mora neozlijeđenog izvukli članovi posade motorne jahte. Odgovornim za nesreću smatra se voditelj motorne jahte.

Sudar brodica u zadarskoj luci

Službenici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su u petak, 23. lipnja, u 14.52 dojavu o sudaru brodica u zadarskoj gradskoj marini, pri čemu je jedna putnica zadobila teže ozlijede. Sudionici nesreće otpratili su ozlijeđenu ženu u zadarsku Opću bolnicu gdje je prevezena uz pomoć hitne službe zbog ozlijede noge. Sudar se dogodio kada je voditelj jedne brodice, ujedno i suprug ozlijeđene, isplovljavao iz gradske marine i udario u obližnje brodove na vezu.

Potraga za nestalim vozačima jet-skija

Službenici MRCC-a Rijeka zaprimili su u subotu, 24. lipnja, oko 15 sati dojavu o nestanku dviju mladih osoba koje su se s iznajmljenim jet-skijem vozile u Zadarskom kanalu, između mjesta Petrčane i otoka Ugljana. Na moru je pronađen napušteni jet-ski, dok su dva nestala Austrijanaca pronađena neozlijeđena na jednoj od ugljanskih plaža. Naime, jet-ski je otplutao jer ga mladići nisu dobro osigurali na plaži.

Nasukani brod na Cresu

U subotu na otoku Cresu spašene su četiri odrasle osobe i dijete koji su se nasukali kod Punte Križa. Zbog jake bure angažiran je i lošinjski HGSS. Spašeni putnici prevezeni su u Lošinj, gdje su nakon dolaska zbrinuti, a nitko nije ozlijeđen.

U Korčulanskome kanalu zapalila se jahta

Četiri neozlijeđene osobe evakuirane su sa izgorene i potonule motorne jahte u Korčulanskom kanalu, a hitne službe pozvao je vlasnik jahte u subotu oko 13 sati. Na mjestu potonuća osim plutajućih ostataka s potonule olupine nije primijećeno veće površinsko onečišćenje mora.

Službenici Lučke ispostave Vela Luka naveli su da je vjerojatni uzrok potonule motorne jahte požar u pogonskom postrojenju.