Dobronić o slučaju Zambija: Treba uvesti ulazne vize za djecu

Dobronić o slučaju Zambija: Treba uvesti ulazne vize za djecu

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić u intervjuu za Točku na tjedan N1 televizije komentirao je slučaj Zambija.

Je li pravosudna inspekcija pogriješila kada je ustvrdila da nije bilo nepravilnosti na općinskim sudovima u postupcima međunarodnog posvajanja?

“Tu treba biti malo precizniji, pravosudna inspekcija uopće nema te ovlasti. Pravosudna inspekcija je išla samo provjeravati kakva je bila dodjela predmeta i u tom dijelu utvrdila da tu nije bilo nekih propusta. Ovo izvan toga oni nisu ovlašteni.”

Dakle, pravosudna inspekcija je utvrdila da predmeti ili većina njih nije išla točno određenim sudovima i sucima?

“Da, da tu nije bilo… ”

Ali ispostavilo se da je u Zlataru većina išla dvjema sutkinjama?

“Gledajte, kad je pravosudna inspekcija rekla da je tako, nemamo razloga sumnjati. Međutim, nedvojbeno je da ćemo mi svi skupa morati još analizirati situaciju i to nije samo stvar Vrhovnog suda, nego i predsjednici općinskih i županijskih sudova. To dosad nismo jer trebalo je sačekati kako će završiti process u Zambiji I što će biti s našim ljudima. Sve je bilo jako osjetljivo jer svaka negativna vijest o tom postpku se mogla negativno odraziti I na postupak koji je vođen protiv njih. Dakle, nije bio trenutak da se to radi ali mi ćemo sada nedvojbeno analizirati situaciju.”

Okej, ali prostupak je u Zambiji sada završen. Sami ste rekli da je postojao čitav niz pravnih praznina u postpcima posvajanja gdje nema Haške konvencije. Što je dosad promjenjeno i što treba promijeniti?

“Relativno se brzo reagiralo. Ja sam napisao kao predsjednik Vrhovnog suda preporuku I bila je sjednica s predsjednicima građanskih odjela županijskih sudova gdje je dodatno su donijeti zakljčci kako treba ići ova procedura. I na kraju, za nekoliko će dana stupiti na snagu dopune Zakona o međunarodnom privatnom pravu. Bit će izravno propisano da sudovi moraju provesti postupak pune legalizacije I obavijestiti Ministarstvo socijalne skrbe, što dosad nije bio slučaj.”

Oporba upozorava da je teret pune legalizacije stavljen na stranke.

“Ne, ne, sad je stavljen na sud, to će biti već sad znatno bolje. Tko je pažljivije pratio što sam govorio, ja sam ministru pravosuđa rekao da još dodatno treba promijeniti propise o stvarnoj nadležnosti tako da se o predmetima priznanja izvršenja stranih odluka odlučuje samo na sudovima u četiri velika grada: Zagreb, Rijeka, Osijek, Split. Tu treba imati dosta specijaliziranog znanja. Danas se u raznoraznim člancima sumnjiči suce kao nekakve kriminalce, a to je prije svega pitanje jesu li suci imali dovoljno znanja I iskustva da se suoče s tim problemom.

S jedne strane trebate imati specijalizaciju za obiteljsko pravo a s druge strane za međunarodno privatno pravo – i onda je to za mnoge bio pretvrd orah. I onda se to rješavalo prilično referentski, još ćemo razmotiriti je li to bilo u redu ili ne. Tu je postoji jako puno uzroka koji su doveli do ovog stanja, moguća su i tu I različita iznenađenja ali je sad važno da se ne ugrožavaju prava ove posvojene djece I njihovih roditelja I da se njih ne dovodi u kontekst nekakve trgovine djecom. To zaista nije dokazano! Tamo u Zambiji su oni prošli čak dva kaznena postupka, jednom je optužba odbačena a drugi put je direktno odbijena. A ovo što se govori da je protiv neke osobe prije deset godina bio vođen pravosudni postupak, ta je osoba pravomnoćno oslobođena.”

Ali imamo dvije situacije koje, po meni treba razdvojiti. Jedna je situacija ovih konkretnih ljudi čija pravo i privatnost treba štiti ali je druga situacija pravnih praznina, nedovoljnog znanja, nedovoljne pažnje u cijelom sustavu – koji onda omogućava trgovinu ljudima! Strašno je važno da Hravtska ne bude dio toga!

“Ma jasno.”

Vi ste sigurni da u dosadašnjim postupcima na sudovima nije bilo kriminala?

“Ne, mi dosad nemamo nikakvih takvih naznaka kao što se sad insinuira! To je prvenstveno sad pitanja znanja i iskustva i je li je bilo sposobnosti ili ne. Ali je neukusno dovoditi to u određeni kontekst i pisati naslovnice: suci protiv djece! To je na kraju skoro bih rekao – nedopušteno! To zaista nije u redu. Ali problem postoji vrlo velik. Tu bi se mogli dodatno nadopuniti propisi i da se po uzoru na Amerikance dodatno uvedu ulazne vize. Oni imaju ulazne vize tako da djeca ne mogu biti konačno posvojena ako se prije toga u posebnom postupku sve ne provjeri. Između ostalog, imaju li ta djeca u matičnoj zemlji izlazne vize.”

Ne bi bilo loše da se poduzme sve što je potrebno da se slučaj Zambija više nikada ne ponovi!

“Ma ne, to je skoro sigurno da neće. Mislim das će se sada dodatno provjeravati što god treba ali to je jedan primjer u kojemu ne treba u javnosti govoriti, ali bit će to sigurno provjeravano I već se provjerava. Problem je što državna tijela u Zambiji I Kongu nisu kooperativna I teško se utvrđuju I najobičnije činjenice.”