Jučerašnje nevrijeme pogodilo sedam županija. Njih pet ostalo bez struje, uništena su polja…

Jučerašnje nevrijeme pogodilo sedam županija. Njih pet ostalo bez struje, uništena su polja…

Državni vatrogasni operativni centar 193 nije dobio informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara, govore

U Zagrebu su uklanjali stabla i strgano granje, a nevrijeme je u petak na intervenciju poslalo 226 vatrogasaca koji su imali čak 60 intervencija. Najviše dojava se odnosilo na pad stabala na prometnice, objekte, vozila, telefonske i električne vodove. Uslijed nevremena došlo je do oštećenja krovova na objektima, rušenja prometne signalizacije, električnih vodova i stupova javne rasvjete. U Jastrebarskom su zbog ispumpavanja veće količine vode u skladištu poslovnog objekta intervenirali vatrogasci. Željeznički promet odvijao se otežano zbog pada stabala na željezničku prugu (područje Zagreb – Trnava i Novi Zagreb – Horvati). Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je oko 250 poziva građana i drugih službi vezanih uz nevrijeme te jedan poziv o ozlijeđenoj osobi uslijed pada drveta na Jarunu.

S druge strane, na 24 intervencije izašli su vatrogasci u Zagrebačkoj županiji gdje su uklanjali stabla i grane s prometnica te sanirali krovišta. Isti scenarij ponovili su i u Krapinsko-zagorskoj županiji s čak 55 intervencija. Pojedini rubni dijelovi grada Krapine, grada Pregrade, općine Petrovsko, općine Krapinske Toplice i općine Sveti Križ Začretje ostali su bez električne energije.

Dalje, u Koprivničko-križevačkoj županiji nevrijeme je također trgalo stabla i nosilo granje po prometnicama pa su i tamošnji vatrogasci imali pune ruke posla. Bez električne energije bila su mjesta Goričko, Pustakovec, Veliki Otok i Kuzminec.

Slično je i u Međimurju gdje je problem, osim srušenih stabala i porušenih krovova, stvarala i kiša pa su vatrogasci ispumpavali i vodu. U nekim naseljima nestalo je i električne energije.

Nevrijeme je pogodilo i Varaždinsku županiju čiji su vatrogasci izašli na 37 tehničkih intervencija uklanjanja stabla i grana s prometnica te sanaciji krovišta. Uslijed vjetra i srušenih stabla pojedini dijelovi Županije ostali su bez električne energije, a na pojedine prometnice pala su stabala i polomljene grane. Tuča je padala u općinama Sračinec, Petrijanec i Vinica te na području grada Ludbrega. Nastala je šteta na poljoprivrednim površinama, nekoliko obiteljskih kuća i osobnim vozilima.

Naposljetku i Županijski centar 112 Požega zaprimio je nekoliko poziva o nestanku električne energije i padu stabla na prometnicu. Zbog kvara na transformatorskoj stanici Hrnjevac od 19:41 sati bez opskrbe električnom energijom ostali su potrošači u naselju Hrnjevac. Kvarom je zahvaćeno 70 korisnika, opskrba za sve korisnike normalizirana je u 23:29 sati. Također zbog kvara na transformatorskoj stanici Lipik od 23:59 sati bez opskrbe električnom energijom ostali su potrošači u zapadnom dijelu grada Lipika te naselja Tabor i Klisa. Kvarom je bilo zahvaćeno 248 korisnika, a opskrba za sve korisnike normalizirana je u 02:05 sati.

Osim toga, Županijski centar 112 Osijek zaprimio je nekoliko dojava o padu stabala na prometnicu ili vodove električne energije na području Županije uslijed nevremena., piše danas.hr