Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Na današnji dan prije 82 godine u šumi Brezovici kod Siska osnovan je Prvi sisački partizanski odred, koji je bio i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe. U povodu toga Vlada Republike Hrvatske organizirat će svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe u Spomen-parku Brezovica. 

Dan je antifašističke borbe i 82. obljetnica antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Na današnji dan 1941. osnovan je prvi hrvatski partizanski odred i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe. 

U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. Zapovjednici Prvog sisačkog partizanskog odreda bili su Vlado Janić Capo i Marijan Cvetković. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Obilježavanje se, tradicionalno, održava u šumi Brezovici kod Siska, gdje se očekuju predstavnici antifašističkih udruga i organizacija te državne i lokalne vlasti.