Krah javnih ljekarni u Njemačkoj, u tri mjeseca zatvorilo ih se 120: ‘Ovo nismo vidjeli od ‘80-ih…‘

Krah javnih ljekarni u Njemačkoj, u tri mjeseca zatvorilo ih se 120: ‘Ovo nismo vidjeli od ‘80-ih…‘

‘Ako pitate mlade farmaceute, oni kažu da za njih nema ekonomske perspektive, jer vlada zapravo ne želi uložiti novac u sustav‘

Podaci Savezne udruge njemačkih farmaceuta (ABDA) pokazuju kako je više od 120 ljekarni u Njemačkoj samo u prva tri mjeseca ove godine zauvijek zatvorilo svoja vrata. Razlog? Nedostatak lijekova uzeo je danak na osoblju.

– U ovom trenutku imamo najmanji broj ljekarni od ranih 1980-ih – izjavio je Christian Splett, glasnogovornik ABDA-e. Do kraja 2022. diljem zemlje bilo je nešto više od 18.000 ljekarni, što je 2800 manje nego prije deset godina.

Situacija je najteža u ruralnim područjima – ondje su, naime, ljekarnici često prvi od kojih ljudi traže pomoć za svoje zdravstvene probleme prije nego što kontaktiraju liječnika.

Prema ABDA-i, glavni razlog zatvaranja ljekarni je taj što se čini da nema velike budućnosti za mlade farmaceute u sektoru javnih ljekarni, koje su glavna komponenta njemačkog zdravstvenog sustava.

– Ako pitate mlade farmaceute, oni kažu da za njih nema ekonomske perspektive, jer vlada zapravo ne želi uložiti novac u sustav. Osim toga, kad vodite ljekarnu ili poslujete s društvima za obavezno zdravstveno osiguranje, neminovno se susrećete s puno birokratskih procedura, a to također obeshrabruju mlade stručnjake – objašnjava Splett za Euronews.

Drugi problem je taj što privatna farmaceutska industrija svom osoblju plaća puno više novca od bilo koje javne ljekarne. Sustav zdravstvene skrbi u Njemačkoj strogo je reguliran, a prihod javnih ljekarni uglavnom se određuje izdacima zakonskog zdravstvenog osiguranja.

Njemačka trenutačno ima tri temeljna problema – nestašicu lijekova zbog povećane potražnje i smanjene ponude, rastuću inflaciju i energetsku krizu. Prema nacionalnoj bazi podataka PharmNet.Bund, koja prati opskrbu lijekovima u Njemačkoj, više od 400 lijekova vode se kao da uopće nisu dostupni u zemlji. Spomenuti nedostatak javne ljekarne skupo plaćaju i vremenom i novcem, a ljekarnici traže alternativne načine kako bi opskrbili svoje pacijente.

– Čak i ako pronađete alternativne lijekove, morate priložiti puno dokumentacije kako biste zakonskom zdravstvenom osiguranju dokazali da ste odabrali opciju najbližu najjeftinijoj dostupnoj – kaže Splett.

Zbog svega navedenoga, tisuće ljekarni diljem Njemačke 14. lipnja zatvorile su svoja vrata u znak prosvjeda protiv sve teže situacije u kojoj su se našle. No ministar zdravstva Karl Lauterbach odbio je farmaceutima osigurati više novca, rekavši kako “nema dodatnih sredstava da bi se udovoljilo zahtjevima osoblja”, piše Jutarnji.hr.