Tragedija u Sloveniji: Dvogodišnje dijete preminulo u užarenom automobilu

Tragedija u Sloveniji: Dvogodišnje dijete preminulo u užarenom automobilu


U
 Svetom Lovrencu, na području Općine Prebold u Sloveniji, jučer nešto prije 13 sati, dvogodišnje dijete je ostalo zaključano u pregrijanom privatnom vozilu parkiranom ispred obiteljske kuće i umrlo. Policija istražuje sumnju na kazneno djelo izazivanja smrti iz nehaja, javlja RTV Slovenija.

Unatoč brzoj intervenciji prolaznika, pružanju prve pomoći i intervenciji dobrovoljnih vatrogasaca te aktivaciji helikoptera Slovenske vojske iz Maribora, dijete je preminulo na mjestu događaja, priopćila je slovenska uprava za zaštitu i spašavanje.

Tragični incident dogodio se ispred kuće u kojoj je nesretni dječak živio s majkom i njezinim partnerom, izvijestila je novinarka Barbara Štor. U vrućem automobilu koji je bio parkiran na suncu, dijete je boravilo najmanje dva sata. Za koliko stupnjeva se temperatura popela unutar vozila za to vrijeme nije poznato, ali činjenica je da je jučer termometar premašio 30 stupnjeva Celzija i u ovom slučaju nakon sat vremena u vozilu moglo je biti i do 45 stupnjeva Celzija, javlja RTV Slovenija.

Kada je hitna pomoć stigla na mjesto događaja, pokušala je oživjeti dječačića, ali bezuspješno, jer je dijete već bilo mrtvo. Mjesto događaja pregledali su i glavni državni odvjetnik i istražni sudac koji su naredili forenzičku obdukciju – koja bi trebala dati detaljniji odgovor na pitanje što je bio uzrok dječakove smrti.

Privedene dvije osobe

U tijeku je istraga zbog sumnji na kazneno djelo izazivanja smrti iz nehaja. Za to kazneno djelo predviđena je kazna do pet godina zatvora. ‘Trenutno imamo dvije osobe u pritvoru zbog kaznenog djela izazivanja smrti iz nehaja, obje su pregledali liječnici i nastavit ćemo prikupljati informacije od njih. U ovom trenutku majka i njezin partner su u pritvoru“, izjavio je glasnogovornik celjske policijske postaje  Aleš Slapnik. Bit će zadržani 48 sati.

Načelnik Općine Prebold Marko Repnik izjavio je za agenciju STA kako su građani šokirani tragičnim događajem koji se dogodio u njihovoj općini. ‘Tužno je da neodgovornost roditelja, odnosno odraslih, dovodi djecu u opasnost. Roditelji koji bi trebali zaštititi svoju djecu pod svaku cijenu štete im poduzimanjem neodgovornih radnji. Ovaj put, nažalost, čak i s tragičnim ishodom. Otrijeznimo se i započnimo djelovati odgovorno”, kazao je Repnik.

Nikada ne ostavljajte nikoga u zatvorenom vozilu

Istodobno, slovenska policija još jednom je upozorila građane da nikoga ne ostavljaju u zatvorenim vozilima u vrućim ljetnim danima, čak i ako napuštaju vozilo samo na vrlo kratko vrijeme. Unutrašnjost vozila iznimno se brzo zagrijava pri visokim vanjskim temperaturama, a svaki boravak u zatvorenom vozilu može biti koban.

Ljeti, kada temperatura poraste iznad 30 stupnjeva Celzija, u vozilu parkiranom na suncu, temperatura može brzo porasti na više od 50 stupnjeva Celzija. Djeca su posebno ugrožena jer se njihovo tijelo zagrijava tri do pet puta brže od odraslih, navodi Nacionalni institut za javno zdravlje. Mala djeca si ne mogu pomoći, otkopčati sigurnosni pojas, otvoriti prozore ili napustiti automobil.