Zamalo propala sjednica Vlade i Vijeća ministara BiH? Zapelo je na jednoj točki dnevnog reda

Zamalo propala sjednica Vlade i Vijeća ministara BiH? Zapelo je na jednoj točki dnevnog reda

Hrvatska i bosanskohercegovačka vlada održat će zajedničku sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu, a jedno je vrijeme nad njezinim održavanjem visio upitnik.

Zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH bit će druga po redu u mandatu premijera Andreja Plenkovića.

Uoči sjednice Plenković se u Banskim dvorima sastao s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto, a nakon toga je uslijedio i sastanak izaslanstava.

Na dnevnom redu sjednice, koji je objavljen u 10:53, a sjednica bi se trebala održati u 11:15, trebalo bi se naći nekoliko zaključaka od zajedničkog interesa Hrvatske i BiH.

Nakon sjednice predviđeno je potpisivanje sporazuma i izjave za medije Plenkovića i Krišto.

Jedna od točaka bit će i tematika izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.

”Današnja sjednica zajedničko je ulaganje u jačanje dobrosusjedskih odnosa i suradnje u nizu područja. Nastavljamo snažno podržavati BiH na europskom putu”, poručio je Plenković.

Trgovska gora kamen spoticanja

Navodno je na radnoj večeri hrvatske Vlade i Vijeća ministara došlo do neslaganja oko točke dnevnog reda sjednice koja se odnosi na pitanje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Dogovor o tekstu zaključka o ovoj točki nije postignut, javio je večer uoči zajedničke sjednice BHRT, uz napomenu da ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac nije prisustvovao radnoj večeri, a ministar sigurnosti Nenad Nešić ustvrdio je da ministri iz Republike Srpske neće učestvovati na zajedničkoj sjednici ako se točka o Trgovskoj gori ne nađe na dnevnom redu.

Moguće je, pišu tamošnji mediji, da se pitanje Trgovske gore pokrene pod točkom Razno, ali je pitanje bi li Košarac i Nešić pristali na to.

Da će pitanje Trgovske gore biti uvršteno na dnevni red sjednice, jutros je Košarac potvrdio za BHRT, ali detalje nije iznosio., prenosi dnevnik.hr