U KB Sveti Duh šestero novorođenčadi zaraženo enterovirusnim meningitisom. Ministarstvo šalje inspekciju

U KB Sveti Duh šestero novorođenčadi zaraženo enterovirusnim meningitisom. Ministarstvo šalje inspekciju

Najmanje šestero novorođenčadi na Odjelu neonatologije KB Sveti Duh zaraženo je enterovirusnim meningitisom, javio je Jutarnji list.

Bebe su se zarazile u periodu 11. i 12 lipnja, a raspoređene su u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj te u Kliniku za infektivne bolesti dr.Fran Mihaljević.

Od jučer su u Klinici za ginekologiju i porodništvo u KB Sveti Duh zabranjene posjete, a bolnica je tek jučer obavijestila Hrvatski zavod za javno zdravstvo o zarazi.

O svemu se oglasilo i Ministarstvo zdravstva.

“Obzirom na to da nismo službeno obaviješteni od strane Kliničkog bolničkog centra Sveti Duh o nastaloj situaciji moguće ugroze virusom u rodilištu, ne posjedujemo konkretne informacije koje bismo mogli komunicirati u javnosti.

Od strane Ministarstva zdravstva poslan je dopis u kojem tražimo hitno očitovanje o novonastaloj situaciji te inzistiramo na koordinacijskim aktivnostima kako bi se aktivno upravljalo navedenom ugrozom i sačuvalo zdravlje pacijenata. Pacijenti nam moraju biti u fokusu jer radi njih zdravstveni sustav postoji što uključuje i KB Sv. Duh kao i osnivača ustanove – Grad Zagreb. Upravo je u tijeku nadzor zdravstvene inspekcije vezano za slučaj pacijentice preminule na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu u KB Sveti Duh koji će ujedno obuhvatiti i neželjeno zbivanje u rodilištu”, poručilo je Ministarstvo, prenosi Dnevnik.hr.