“Treba li premijeru susret s osobom koja kaže da smo etnički očistili Hrvatsku?”

“Treba li premijeru susret s osobom koja kaže da smo etnički očistili Hrvatsku?”

Bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor u Novom je danu komentirala najavljeno održavanje zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Zagrebu, kao i odnose na Zapadnom Balkanu.

Govoreći o vlastitim iskustvima kad je kao premijerka sudjelovala na takvim sjednicama Jadranka Kosor je rekla:

“Dok sam vodila vladu, održavali smo takve sjednice i u Zagrebu i u Sarajevu i takav dnevni red se mora utvrditi unaprijed. Ne sjećam se da je bilo problema oko utvrđivanja dnevnog reda, a da se nešto u zadnji čas uvrštava, govori kako funkcionira Vijeće ministara BiH, uvijek postoje neke vrste uvjeta, očito ne postoji suglasje oko ključnih tema.”

Dotaknula se i Plenkovićevog posjeta Srbiji:

“To gledam kao uvod u europske izbore. Na Plenkovića se gleda kao na pomiritelja koji gradi mostove, ta se poruka šalje, a u tom kontekstu gledam i susret s premijerkom i taj posjet. Trebao je razmisliti je li prilika susresti se s osobom koja govori za Oluju da je bila etničko čišćenje, ona kaže da smo mi Hrvati etnički očistili Hrvatsku, tvrdila je da u Hrvatskoj nema Srba iako srpska stranka čini vladajuću većinu. Ona je samo trbuhozborac Vučića. Sastajati se s Brnabić isto je kao sastati se s Vučićem. Odlazak tamo je dobrodošao za Vučića, kao poruka Bruxellesu, to je šminkanje proputinovskog Vučića proeuropskim bojama i ja im u tome ne bih nikad pomagala. Skandalozno je da europska pučka stranka tolerira Vučićevu stranku u svojim redovima koja podipire i osuđene ratne zločince.”

Kosor smatra da se nijedno otvoreno pitanje neće riješiti tim posjetom.

Dodaje da je i taj Plenkovićev potez predizborni: “Ulazak u EU je fantastičan uspjeh, imali smo najteže i najduže pregovore. Ne mislim da netko može ići poprijeko u EU. Opstanak Vlade jamče dva uskočka optuženika, preletač s SDP-ove liste i jedan koji je donedavno za premijera tvrdio da je hodajuća Sotona i patološki lažljivac. Nikad ne bih pristala da netko tko me tako vrijeđao, bude važan za opstanak Vlade.”

Osvrnula se na poruku predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole u Hrvatskom saboru. “To su sve poruke pred izbore, počela je kampanja. Bojim se da će se dio te kampanje odigravati i kroz posjete Ukrajini, ali nemaju problema govoriti o tome da i Vučićeva Srbija mora imati perspektivu. Mislim da su to nerealne poruke”, rekla je Kosor.