Grlić Radman o odlasku premijera u Srbiju: “Nije se problem susresti, ali…”

Grlić Radman o odlasku premijera u Srbiju: “Nije se problem susresti, ali…”

U Zagrebu se u ponedjeljak održala sjednica šireg predsjedništva HDZ-a nakon koje je izjavu za medije dao ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Mi unutar EU više nismo stranci nego članica, nekad smo bili objekt međunarodne pomoći, danas smo ravnopravna članica koja sudjeluje i pomaže i drugima”, rekao je ministar Grlić Radman., piše N1

“Kruna naših postignuća bila je potpuna integracija, ulazak u Shengen i uvođenje eura”, dodao je.

Naveo je da je prošla godina bila izuzetna uspješna, ne samo zbog ovih postignuća nego i zbog Pelješkog mosta, ali i izbog financijskih postignuća, odnosno povlačenja sredstava iz EU fondova.

Dodao je ova vlada “snažno zagovara europsku BiH”. Grlić Radman je istaknuo da se vlada zalagala i da BiH dobije kandidacijski status i za bolji položaj Hrvata.

“Hrvatska kad je ostvarila sve svoje strateške ciljeve, naši saveznici mogu priznati – da, Hrvatska je ona koja najbolje poznaje regiju, ona će najbolje pridonijeti integraciji zemalja Zapadnog Balkana u EU”, kazao je ministar Grlić Radman.

“Hrvatska želi podržati i podržava Hrvate u BiH za prava koja im pripadaju po međunarodnom pravu”, dodao je ministar.

Posjet premijera Srbiji

Osvrnuo se i na premijerov posjet Srbiji. Je li odlučeno da se Andrej Plenković neće sastati s Aleksandrom Vučićem? “Nema tu odluka. Taj datum, 23. lipnja je određen kao datum kad će se otvoriti Hrvatska kuća u Subvotici. To je krucijalni projekt za Hrvate u Srbiji i premijer to ide otvoriti”, rekao je Grlić Radman, dodajući da će tom događaju prisustvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Naglasio je da je pitanje nestalih jedno od važnih pitanja na koja Srbija treba dati odgovor.

Nije problem se susresti. Ali, ako govorimo o ozbiljnom, sadržajnom razgovoru koji će rezultirati ozbiljnim dogovorom… Nema razloga se susretati ako nema volje za susretom. Može biti volje za susretom, ali mora postojati povod, razlog jer ovo su ozbiljne teme koje godinama stavljamo na stol”, rekao je o susretu Plenkovića i Vučića.

“Puno je tu još posla. Srbija treba biti zemlja koje će promovirati regionalnu stabilnost”, rekao je Grlić Radman, dodajući da Srbija treba osuditi i rusku agresiju i uvesti sankcije Rusiji.

“Ne može nešto što je na klimavim nogama biti dugoročno isplativo”, zaključio je ministar.