Banke krenule slati obavijesti klijentima, slijedi velika promjena po minusima

Banke krenule slati obavijesti klijentima, slijedi velika promjena po minusima

Do kraja lipnja građani koji se mogu zaduživati preko tekućeg računa dobit će pismenu ponudu svoje banke o zamjeni prešutnog prekoračenja dopuštenim. Rok za prihvat ponude je do 30. lipnja 2024.

Banke tvrde da je proces za građane jednostavan jer nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija, nema troškova i nije potrebno ispunjavati nikakve dodatne uvjete, piše Jutarnji list.

Obavijesti bi trebale poslati i 12 ostalih banaka koje su u srpnju lani s Vladom i HNB-om potpisale Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu.

Banke su preuzele veći broj obveza, a uključivale su primjenu ograničenja efektivne kamatne stope (EKS) i na prešutna prekoračenja već od 1. rujna prošle godine (na maksimalno 7,31 posto, dok je tada prosjek iznosio 10,97 posto), kao i ponudu prelaska na dopušteno prekoračenje najkasnije do kraja lipnja ove godine.

Ako korisnik u idućih godinu dana ne regulira novi status, neke banke navode da će ukinuti prekoračenje od 1. srpnja 2024. U tom slučaju korisnika će 30 dana prije obavijestiti i omogućiti mu vraćanje ukinutog iznosa odobravanjem kredita za obročnu otplatu. Druge pak navode da će ponuditi klijentima potpuni prijelaz s prešutnog na dopušteno prekoračenje.

Dio banaka omogućio je i odabir opcija putem mobilnog bankarstva, bez odlaska u poslovnicu.

Krediti po prekoračenjima već se godinama smanjuju, a podaci HNB-a pokazuju da su u travnju iznosili 743 milijuna eura, 70 milijuna eura manje nego u studenom lani.