STJEPAN MESIĆ: ‘Ja sam pravi nasljednik iza pokojnog Kerečina, tužit ću Vladimira Terešaka i morat će izići iz otetog stana’

STJEPAN MESIĆ: ‘Ja sam pravi nasljednik iza pokojnog Kerečina, tužit ću Vladimira Terešaka i morat će izići iz otetog stana’

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić postao je neočekivani USKOK-ov svjedok u aferi otimačine imovine pokojnog bogatog poduzetnika Alfreda Kerečina, svog prijatelja, te podiže kaznenu prijavu protiv Terešaka i ostalih sudionika velike prevare

Odvjetnik Vladimir Terešak morat će vratiti stan pokojnog imućnog poduzetnika Alfreda Kerečina u Boškovićevoj ulici u Zagrebu. On nema tamo što tražiti. Zbog osnovane sumnje na prevaru kojom se domogao tog stana, protiv njega i Tomislava Šoića iz Samobora moj odvjetnik Veljko Miljević priprema kaznenu prijavu. Alfred Kerečin je svu imovinu planirao ostaviti meni jer smo prije njegove nagle smrti imali poslovne planove i tako je zapravo želio osigurati da će se ti planovi provesti. O tim našim poslovnim aktivnostima može posvjedočiti i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, kao i šefica mog ureda. S Kerečinom sam bio najmanje dva, tri puta tjedno i znam da s Tomislavom Šoićem nije imao nikakve veze, a kamoli da bi njemu ostavio svoju imovinu. Da je izvedena ta prevara, doznao sam kad sam pročitao članak u Nacionalu i zato sam odlučio podnijeti kaznenu prijavu”, potvrdio je to bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru za Nacional.

DORH je tako dobio novog, neočekivanog svjedoka u slučaju otimačine imovine iza pokojnog Alfreda Kerečina koji je otkrio Nacional, a u kojem je već podnesena jedna kaznena prijava. Riječ je o jednoj od najintrigantnijih pravosudnih afera koju je USKOK već ranije počeo istraživati, a koja bi svjedočenjem bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića trebala dobiti novi zaplet.

Naime, Nacional je sredinom travnja otkrio kako se Vladimir Terešak – odvjetnik HDZ-a u aferi Fimi Media, koji zastupa više istaknutih članova te stranke opterećenih korupcijskim aferama te ima unosne prihode od aranžmana s državnim tvrtkama kojima upravlja HDZ-ov kadar – domogao elitnog stana u centru Zagreba koji je trebao pripasti Gradu Zagrebu.

Alfred Kerečin umro je 24. ožujka 2020., a formalno je svu njegovu imovinu naslijedio Tomislav Šoić iz Samobora, i to na temelju izjave dvojice svjedoka. Jedan od tih svjedoka, Dalibor Suman, napisao je izjavu kojom je priznao da je lažno svjedočio jer mu je za nagradu bilo obećano 300 tisuća eura, a da su u svemu sudjelovali i odvjetnik Vladimir Terešak i javni bilježnik Slavko Remenarić.

Da je Vladimir Terešak bio u određenoj kombinaciji sa Šoićem, potvrđuje činjenica da je Šoić stan u Boškovićevoj koji je „naslijedio“ od Kerečina odmah poklonio Terešakovoj supruzi Sunčici, a ona je potom sa svojim suprugom Vladimirom Terešakom sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju temeljem kojeg se on upisao kao vlasnik tog stana. Da bi kad ga je Nacional prvi put kontaktirao povodom tog otkrića, tvrdio da nema veze sa stanom – iako je upisan u zemljišnim knjigama.

Naime, Alfred Kerečin nije iza sebe ostavio pismenu oporuku, ali se kao navodni nasljednik ostavštine procijenjene na 20 milijuna kuna odnosno više od 2,5 milijuna eura – koja osim tog stana u Zagrebu uključuje i vrijednu vilu u Samoboru, automobil Mercedes, dvije tvrtke i novac na računima – nakon njegove smrti prijavio Tomislav Šoić iz Samobora. Šoić je to potkrijepio izjavom dvojice svjedoka, Dalibora Sumana i Pere Križetića, potpisanom kod javnog bilježnika Slavka Remenarića iz Zagreba. Oni su izjavili da je Alfred Kerečin usmeno, i to na bolničkoj postelji u Klinici Magdalena, imovinu ostavio Šoiću.

Iako su tvrdili da ih je 18. ožujka 2020. Kerečin pozvao u bolnicu, sva trojica protagonista navodne usmene oporuke tek su 27. ožujka 2020. – dakle, tri dana nakon Kerečinove smrti i devet dana od navodne usmene oporuke – ovjerila svoje potpise kod javnog bilježnika.

Šoić je u svojoj izjavi, koju je predočio sudu, naveo da ga je 18. ožujka 2020., dakle, šest dana prije smrti, Alfred Kerečin, kojeg u izjavi naziva svojim dugogodišnjim prijateljem, nazvao telefonom iz Klinike Magdalena u Krapinskim Toplicama rekavši “da se ne osjeća dobro” te ga zatražio da s dvojicom svjedoka dođe k njemu u bolnicu kako bi mu dao usmenu oporuku. Šoić je tvrdio da je na to pristao „zato što smo si dugi niz godina bili dobri“ te da je pozvao svoju dvojicu svjedoka da dođu u Krapinske Toplice. Šoić je potom prepričao kako su „sva trojica zajedno otišla kod Alfreda Kerečina u bolnicu“ te da je Kerečin tom prilikom izjavio kako želi dati usmenu oporuku pred svjedocima „jer se loše osjeća“ te je potom svjedocima potvrdio da svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu ostavlja Tomislavu Šoiću.

VIŠE PROČITAJTE U NACIONALU