SLUČAJ ZAMBIJA HOĆE LI REPUBLIKA HRVATSKA DOZVOLITI DA JEDINE ŽRTVE U SLUČAJU KOJI PUNI NOVINSKE STUPCE BUDU DJECA, A GLAVNI AKTERI PROĐU NEKAŽNJENO.

SLUČAJ ZAMBIJA HOĆE LI REPUBLIKA HRVATSKA DOZVOLITI DA JEDINE ŽRTVE U SLUČAJU KOJI PUNI NOVINSKE STUPCE BUDU DJECA, A GLAVNI AKTERI PROĐU NEKAŽNJENO.

Slučaj Zambija ne prestaje silaziti s naslovnica, pogotovo nakon šokantnih otkrića novinarki Jutarnjeg lista. Ne samo da još dugo neće silaziti s naslovnica već će vrlo brzo biti na naslovnicama najuglednijih svjetskih medija, ali i predmet rasprave pred mjerodavnim međunarodnim institucijama nadležnim za poštivanje međunarodnih konvencija čijih se odluka Hrvatska nije pridržavala.

Kako obično ide, laži politike pravosuđa odrazit će se na djecu, njihovu socijalizaciju, prevladavanje kulturološke razlike i izlaganje stvaranja stigme. Zašto je dozvoljeno, omogućeno nešto što mora biti zakonski razjašnjeno i gdje glavni krivci moraju odgovarati moralno i kazneno za sve propuste i stvaranje pretpostavki da djeca budu ona koja će snositi posljedice.

Ako se pokaže da su navodi izneseni u Jutarnjem listu, a ne vidi se da bi mogli biti osporeni, odgovornost moraju snositi svi u lancu od ministara, predsjednika Vrhovnog suda i sudaca koji su donosili nezakonite odluke zasnovane na krivotvorinama i nepoštivanju zakona DR Kongo i međunarodnih konvencija.
Laž i manipulacija kod političara i vrhovnih pravosudnih tijela, te sudjelovanje u nezakonitim radnjama, zahtijevaju brzi odgovor i trenutne ostavke svih aktera.

O svim zakonskim mogućnostima i načinu razrješavanja ove mega afere svoje mišljenje dao je i pravni ekspert Hrvatskog glasnika, Doc.dr.sc Mato Palić koji kaže:

– Sad je na potezu DORH koji treba provjeriti sve navoje iz Jutarnjeg lista i donijeti meritornu odluku. Sama odluka DORH-a može povući i odluku koju mora donijeti Državno sudbeno vijeće koje može donijeti odluku o razrješenju sudaca koji su donijeli eventualnu ne zakonitu odluku.
– Treba napomenuti da je svaka nezakonita odluka suda o posvojenju je podložna ukidanju.

– Što se tiče oduzimanja Hrvatskog državljanstva ono po Ustavu Republike Hrvatske definirano u Članak.9 i nije moguće. Samo oduzimanje djece posvojiteljima je moguće u koliko se ustanovi da je odluka suda o posvojenju bila nezakonita. U tom slučaju postoje dvije mogućnosti, prva da se pokušaju pronaći biološki roditelji putem nadležnih službi države porijekla djece i drugo da se temeljem hrvatskih zakona djeca smjeste u domove za nezbrinutu djecu, govori Mato Palić.

Postoje još neke bitne činjenice kao što je posvojenje djece transrodnih osoba što po našem obiteljskom zakonu nije moguće, no ova situacija je pokazala kako je moguće zaobići naše propise kriminalnim djelovanjem sudova i ostalih.
Isto tako postavlja se pitanje zašto su išli preuzeti djecu u Zambiju a ne u Kongo odakle su djeca, završava Doc. dr. sc. Mato Palić.
U svakom slučaju može se dogoditi da najveća žrtva postanu posvojena djeca., piše Hrvatski glasnik