Ehrlicha u lisicama doveli na ispitivanje, doznajemo odakle mu novac za kupnju Mercedesa

Ehrlicha u lisicama doveli na ispitivanje, doznajemo odakle mu novac za kupnju Mercedesa

Ehrlichu u prilog ne idu mnogobrojne snimke s mjesta tragedije koje su dostupne organima progona

Nakon dvije noći provedene pod ingerencijom policije, 23-godišnji Jan Ehrlich, doveden je danas u pratnji policije, vezan lisicama, na ispitivanje u prostorije Općinskog državnog odvjetništva u Novom Zagrebu., doznaje jutarnji list

Povod je stravična prometna nesreća koju je vlastitom nepažnjom, nepromišljenošću te neiskustvom skrivio na parkiralištu trgovačkog centra Supernova u novozagrebačkom Buzinu u petak oko 22 sata. Pritom su tri osobe teško ozlijeđene a dvije lakše, a Ehrlich je, prvo kao ukopan, odmah nakon naleta sjedio nekoliko minuta za volanom skupocjene Mercedesove jurilice te gledao u otvoreni airbag i desetke osoba kako pomažu unesrećenima da bi potom, nakon što je njegov suvozač pobjegao iz vozila odmah nakon udesa, nervozno kružio oko auta, držao se za glavu i s nevjericom promatrao totalni dar-mar koji je skrivio.

I upravo taj horor snimile su osobe koje su se tu večer, kako se može vidjeti na mnogobrojnim snimkama koje su preplavile internet, poredale uz kolnik i promatrale turiranje “posebnih” vozila i njihove performanse. U svega 15-ak sekundi jeze, kako se može vidjeti na snimkama, Mercedes GT AMG je pješake ‘meo‘ kao čunjeve i potom se zabio u drugi auto.

stražitelji ga terete da je u 21.55 sati, kao mladi vozač vozio Mercedes GT AMG središnjim dijelom istočne kolničke trake prilaznog kolnika Holjevčeve avenije te je skrenuo desno s kolnika kružnog toka i došao do prilaznog parkirališta nasuprot Batak grilla. Pritom je postupio suprotno odredbama čl. 51. i 52. Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ceste, u ovom slučaju raskrižja prilaznih kolnika parkirališta, a nije ju prilagodio niti gustoći prometa, odnosno mnoštvu pješaka i vozila. Nego je, tereti ga se, naglo povećao brzinu kretanja postižući gornju granicu dopuštenog broja okretaja motora pa je došlo do proklizavanja stražnjih pogonskih kotača, a zbog čega je izgubio nadzor nad vozilom. Auto se zanio preko trake za suprotni smjer kretanja gdje je sletio s kolnika na pješački otok i pomeo pješake Vedrana K. (35), Mateja G.(21) i Mateju K.(32) koji su stajali.

Zatim je moćna jurilica udarila prednjim dijelom i u spremnik za otpad a potom i u prometni znak ‘križanje s cestom s prednošću prolaska‘ nakon čega je finalno moćni Merđo udario u bočni dio BMW-a kojeg je vozio 21-godišnji Ivan M. i koji je u društvu 22-godišnje suputnice, u tome trenutku bio zaustavljen ispred raskrižja. Uslijed tog naleta oštećeno je još jedno vozilo. Vedran K. najteže je prošao zadobivši traumatsku ozljedu mozga s nekoliko fraktura kosti lubanje i životno je ugrožen. Matej G. je također prošao s teškim ozljedama poput prijeloma podlaktice i napuknuća lubanje.

Dok se još uvijek svima sliježu dojmovi od viđenih prizora i dok se ozlijeđeni oporavljaju od zadobivenih ozljeda, a o psihičkima koje će tek uslijediti možemo samo nagađati, Ehrlichu u prilog ne idu mnogobrojne snimke s mjesta tragedije koje su dostupne organima progona.

Prošao je alkotest, još se uvijek čekaju rezultati analize krvi i urina jer je novozagrebačko Općinsko državno odvjetništvo odmah naložilo provođenje toksikološkog vještačenja te su poduzete i druge dokazne radnje i izvidi radi utvrđivanja svih okolnosti nesreće.

A s obzirom da je svima upala u oko činjenica da netko tako mlad posjeduje takav auto (i skup i snažnog motora od preko 500 konjskih snaga), neslužbeno doznajemo da novac za kupnju auta potječe od prodaje jednog zemljišta. I ne samo toga. Navodno je od prodaje zemljišta kupio s prijateljem u talonu tri auta s ciljem da ih provozaju malo i potom preprodaju.

Kakva god, zapravo, bila činjenica o posjedovanju vozila tog 23-godišnjaka, nikakva utjeha neće biti unesrećenima od kojih je četvero provelo već dvije noći u bolničkim posteljama, kao ni njihovim obiteljima. Jer pretrpljena šteta, ona nematerijalna, je nemjerljiva.

Nakon ispitivanja tužiteljstvo će odlučiti hoće li za vozača zatražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora ili će ga pustiti da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode. Uteg bi mu mogli biti njegovi prijašnji prometni grijesi. Naime, on je prekršajno i kazneno neosuđivana osoba, ali ga je u svom dosadašnjem kratkom vozačkom iskustvu policija tri puta uhvatila u prekršajima i novčano se odmah na licu mjesta naplatila – dva puta zbog brzine i jednom zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Pitanje koje je, međutim, i dalje ostalo bez odgovora je koliko je vremenski prošlo kad je policija dobila dojavu zbog okupljanja ljubitelja nabrijanih jurilica na parkiralištu Supernove pa do trenutka kad se nesreća dogodila. Jer, iz PU zagrebačke su rekli tek da su na intervenciju policajci po dojavi stigli kad je već došlo do nesreće.