Orešković o jezivoj istini o posvajanjima iz DR Konga: Postavlja se pitanje je li među posvojiteljima bilo hadezeovca

Orešković o jezivoj istini o posvajanjima iz DR Konga: Postavlja se pitanje je li među posvojiteljima bilo hadezeovca

Jutarnji list objavio je rezultate novinarskog istraživanja koji dovode u pitanje odluke hrvatskih sudova o posvojenju djece iz Konga. Dokazan je niz propusta u slučajevima posvajanja u zadnjih 10 godina – djecu nitko nije zastupao, nema podataka o biološkim roditeljima, suci su kršili hrvatske zakone, a presude donosili u 10 minuta.

Analiza dokumentacije pedesetak posvajanja, koju su obavile novinarke Jutarnjeg lista Željka Godeč i Slavica Lukić, nedvojbeno dokazuje – sudovi u crnom srcu Afrike bez struje – jednako kao i sudovi u ovoj našoj pravosudnoj Africi sa strujom – od hrvatskog Zagorja do Dalmacije, štancali su kao na traci – bez najosnovnijih provjera u interesu djece.

Most poziva oporbu da se složi oko pokretanja saborskog istražnog povjerenstva i posebnu sjednicu odbora za pravosuđe, na koju će pozvati sve od Dobronića do Plenkovića.

“Očito su insitutcije zakazale, tražimo hitno očitovanje Dobronića, Piletića, Malenice, Plenkovića, Radmana, kako su mogli reći da je sve u redu kad je očito bilo mnnogo propusta u legalzaciji ovih međunarodnih posvajanja”, kaže Mostova Marija Selak Raspudić.

Da su suci u Zlataru i drugim gradovima analizirali dokumentaciju iz Konga onako kao što su to napravile novinarke Godeč i Lukić, onda bi možda uočili da su neka sudska rješenja kao kopipejstirana – samo se mijenjaju imena djece, bioloških roditelja i posvojitelja. Da u nekima uopće nema imena bioloških roditelja. Da se ponavljaju samo imena odvjetnika i sudskih službenika koji su nekim čudom uspijevali biti fizički prisutni i na dva različita ročišta koja su se odvijala u isto vrijeme.

Gradonačelnik Zagreba i čelnik stranke Možemo! Tomislav Tomašević kaže da dokumente nije vidio. “Nisam vidio dokumente, ali mi smo zbog rupa u proceduri predložili zakon i nadzorno tijelo”, tvrdi Tomašević.

Njegova kolegica, saborska zastupnica Možemo!, Sandra Benčić kaže da duljina postupka ne može biti opravdanje.

“Kad smo tražili da se mora uvesti nadprovjera, ministarstvo nas je odbilo da bi to rastezalo proces, no duljina postupka ne može biti opravdanje da stavljamo u rizik djecu i posvojitelje, ovo se više nikome ne smije dogoditi”, kaže Benčić.

Resorni ministar Marin Piletić tvrdi da od sad pravila koja su vrijedila u Hrvatskoj za posvojenja iz zemalja članica konvencije sad vrijede i za one koje nisu potpisnice.

A jesu li ministri lagali ili “samo” nisu govorili istinu, pitanje je sad?

Marija Selak Raspudić pita zašto našim najvišim tijelima nije bilo u interesu da se slučaj ne rasvijetli. “Kako njima to može biti u interesu, jedino tako ako je netko od njih putem nekoga i sam izravno upleten u cijelu ovu priču”, smatra Mostova zastupnica.

Naravno, problem je kako nastaviti istraživati ovu nevjerojatnu pravnu crvotočinu između Konga i Hrvatske, a ne naštetiti posvojiteljima i prije svega njihovoj djeci, koji moraju izgraditi život u Hrvatskoj. Neki u svemi i dalje prije svega vide nastavak dnevnopolitičke i ideološke bitke.

“Jedina strašna istina kojoj ovaj tekst svjedoči jest da su djeca druge boje kože meta”, smatra zastupnica Centra Dalija Orešković. Kaže da je pitanje i je li među posvojiteljima bilo ijednog hadezeovca te smatra kako je ovo obračun s oporbom, s neistomišljenicima. “Meta su tamnoputa djeca, a ne Malenica koji nije proveo neki nadzor”, smatra Orešković.

Svi su se sretno vratili u Hrvatsku, a presuda zambijskog suda potvrđuje da je sve bilo zakonito, tako je glasio narativ. No, očito, ne tako brzo. Zambijski sud samo je odbacio ridikuloznu optužnicu o trgovanju djecom u svrhu eksploatacije, za koju nikad nije ni bilo nikakve indicije. No, ta odluka nažalost, baš ničim ne potvrđuje da su posvojenja bila u skladu sa zakonima Konga i Hrvatske. Početak ovog serijala u Jutarnjem listu pokazuje – cijela priča i dalje odbija biti pometena pod tepih, piše N1.