VETERANI 4. GARDIJSKE BRIGADE: “TKO RAZAPINJE I BLATI HRVATSKU NOGOMETNU REPREZENTACIJU, IZBORNIKA DALIĆA? ZAKON O SIMBOLIMA I OBILJEŽJIMA JE ZA NAS SRAMOTAN”

VETERANI 4. GARDIJSKE BRIGADE: “TKO RAZAPINJE I BLATI HRVATSKU NOGOMETNU REPREZENTACIJU, IZBORNIKA DALIĆA? ZAKON O SIMBOLIMA I OBILJEŽJIMA JE ZA NAS SRAMOTAN”

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja| Foto: MORH/ T. Brandt

Udruga veterana 4. gardijske brigade iz Splita oglasila se priopćenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti:

“Poštovane Hrvatice i Hrvati, poštovani svi dobronamjerni građani Republike Hrvatske.
Ponukani najnovijim događanjima u Republici Hrvatskoj, odlučili smo neke svoje stavove i razmišljanja podijeliti s Vama – hrvatskim narodom.
Očitovat ćemo se samo na događaje koje smo imali priliku vidjeti i čuti putem društvenih mreža, a na koja nitko od relevantnih čimbenika se nije oglasio ni tražio naše mišljenje.
Donošenje Zakona o simbolima i obilježjima – za nas je taj Zakon sramotan jer je donesen samo i isključivo za obilježja NDH, kao i simbola iz Domovinskog rata. Mi, kao veterani 4.gardijske brigade osuđujemo sve ono što se dešavalo za vrijeme NDH (logori, ubojstva, pljačke…) te se ovim putem ograđujemo od tih i takvih događaja, mi nemamo apsolutno nikakve veze ni s NDH, niti bilo kojom fašističkom tvorevinom. Mi smo pobjednička Hrvatska vojska koja je stvorila modernu i demokratsku državu.

Obilježja iz Domovinskog rata za nas su svetinja, pod tim obilježjima su naša braća, sestre, suborci i prijatelji položili živote za Republiku Hrvatsku. Oko tih i takvih obilježja nema pregovora i dogovora. Pitamo se kako nije zabranjena četnička kokarda i zvijezda petokraka pod kojima je ubijeno i prognano na tisuće Hrvata kako u II. svjetskom ratu, tako i u Domovinskom ratu. Zašto se nas branitelje nije konzultiralo i pitalo za mišljenje? Zašto?

Dodjela priznanja i nagrada profesorima i učiteljima srpske nacionalnosti koji u svojim istupima i što je još žalosnije školama u kojima rade veličaju četništvo i agresiju na Republiku Hrvatsku. Ti i takvi profesori i učitelji po nama moraju hitno biti udaljeni sa svojih radnih mjesta, ali ne, oni dobivaju nagrade Ministarstva prosvjete te ogroman medijski prostor za iznošenje svojih uvjerenja i sijanje mržnje prema svemu što je Hrvatsko, i za to su plaćeni i nagrađeni.

Gdje su sada Milorad Pupovac i Anja Šimpraga? Skidanje svete zastave Republike Hrvatske u Kninu.
Gospodo na vlasti ako niste znali, zastava je svetinja, simbol jednog naroda, jedne međunarodno priznate države, za vrijeme svih ratova zastava je ta koja zadnja pada neprijatelju u ruke, prenosila bi se iz ruke u ruku dok zadnji čovjek ne bi položio život ispod nje.

Kod nas zastave padaju šaptom, bivaju spaljene, gažene, izrugivane, bačene u smeće…i nikome ništa!
Ajde, molim Vas napravite to s nekom drugom zastavom, američkom, njemačkom, francuskom, engleskom…pa ćemo vidjeti kako ćete se provesti. Kod nas je to umjetnički performans. Počinitelji privedeni i odmah pušteni. Blago nama što nam je sudstvo ažurno.
Gdje su sada Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i cijeli državni vrh? Ponovno razapinjanje i blaćenje hrvatske nogometne reprezentacije, izbornika Zlatka Dalića i kao pojedinih igrača reprezentacije. Pa ljudi moji, je li to moguće?! Rekao bi legendarni Mladen Delić.

Ta reprezentacija, taj izbornik i ti igrači svako malo nas učine sretnima i ponosnima, sa svojih natjecanja se vrate kao pobjednici i heroji, a pojedinci koji imaju zagarantirani medijski prostor svako malo ih pljuju, prozivaju, unose nemir i izmišljaju afere. Što im smeta?
Uspjesi, poniznost, domoljublje, vjera ili možda pobjede posvećene nama braniteljima?!

Pustite ljude na miru da rade svoj posao i da nas i dalje čine sretnima. Izgleda da još jedino sportaši kao i mi branitelji vole Hrvatsku i njene simbole. Poštovane sportašice i poštovani sportaši, imate punu potporu i podršku Udruge veterana 4.gardijske brigade. Vi ste naš ponos i vrata u svijet. Molimo Državne institucije da se oglase o ovih par događaja (ovo su samo neki) da hrvatski narod zna i Vaše mišljenje.
Izbori su vrlo brzo”, piše u priopćenju