Fortenova prisiljena refinancirati dug uz dodatni trošak od 70 milijuna eura

Fortenova prisiljena refinancirati dug uz dodatni trošak od 70 milijuna eura

Fortenova grupa danas je poslala poziv suvlasnicima za skupštinu koja će se održati 27. lipnja i na kojoj će glasati o prijedlogu Grupe da se postojeća obveznica refinancira u iznosu od 1,1 do 1,2 milijarde eura sa sadašnjim većinskim kreditorom Grupe, investicijskom tvrtkom HPS Investment Partners. 

HPS-u je Fortenova trenutno dužna više od milijardu eura, i to po obveznicama koje dospijevaju ove jeseni. Kamata je već i sada poprilično nepovoljna: definirana je kao EURIBOR + 7,3 posto, što trenutno iznosi cca 11,1 posto. Kao što se i spekuliralo, novo jednogodišnje refinanciranje bit će još nepovoljnije.

U pismu Fortenova to precizno definira: “Uvjeti novog financiranja cjelokupnog sadašnjeg iznosa duga po obveznici koje je ponudio HPS u pogledu marže ostaju isti kao i kod sadašnje obveznice. Međutim, uvjeti nove obveznice, prvenstveno kao posljedica sudjelovanja sankcioniranih osoba u kapitalnoj strukturi Grupe, a zbog čega su opcije financiranja ograničene, obuhvaćaju i tzv. Original Issue Discount u visini 6,75 posto iznosa na koji će biti izdana obveznica. Ovaj jednokratni trošak podcrtava nužnost što skorijeg rješavanja ove situacije.”

Pojednostavljeno, taj dodatni diskont od 6,7 posto znači dodatnih cca 70 milijuna eura troška za refinanciranje. Ili, u postotcima – ukupni trošak zaduženja približava se 18%!

Menadžment upozorava suvlasnike da je prije stavljanja prijedloga o prihvaćanju uvjeta refinanciranja HPS-a na glasanje istražio sve druge održive opcije refinanciranja koje su Fortenova grupi bile dostupne, uključujući ekstenzivne razgovore s regionalnim i investicijskim bankama, kao i razmatranje tržišta obveznica, i uvjerava ih da će, čim pitanje sankcioniranog suvlasništva bude riješeno, pristup Fortenova grupe financijskom i bankarskom tržištu ponovo biti bolji.

U pismu stoji i da je jedan od uvjeta dogovorenih s HPS-om i započinjanje procesa potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede Fortenova grupe najkasnije do 31. prosinca 2023. Neuspjeh u refinanciranju postojećeg duga značio bi da će bivši Agrokor još jednom promijeniti vlasnike, odnosno da će Fortenovu na ime duga preuzeti upravo HPS., piše N1