Socijaldemokrati: PowerPoint Tomašević u novoj aferi oko gradskog stadiona…

Socijaldemokrati: PowerPoint Tomašević u novoj aferi oko gradskog stadiona…

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić komentirao je projekt rekonstrukcije gradskog stadiona u Kranjčevićevoj ulici kojeg je prezentirala zagrebačka gradska vlast.

Smatra kako se otvorio niz pitanja o tome kako se može projektirati stadion bez javnog natječaja i kako je dodjela idejnog projekta Arhitektonskom fakultetu povezana s Lukom Korlaetom, zamjenikom gradonačelnika Tomaševića.

Korlaet je profesor na katedri zajedno s profesorom Kasunom koji je autor idejnog projekta. Bernardić tvrdi da su oni još 12.12.2022. prezentirali idejno rješenje ovog stadiona, ali manjeg kapaciteta, a kako je u listopadu Grad tražio tko bi izradio idejni projekt već se tad znalo da će kapacitet biti 12 tisuća mjesta te da rješenje iz 2022. nije bilo u skladu s projektnim zadatkom.

„Gospodin Kasun je imao rješenje od prije koje je izvukao iz ladice i u prosincu koristio u propagandne svrhe, a cijeli postupak ponuda zapravo je bio namješteni pokušaj potvrđivanja zakonitosti cijelog procesa.“ – rekao je Bernardić.

Kaže kako je Arhitektonski fakultet dostavio svoju ponudu za izradu dokumentacije istog dana kada je Grad Zagreb poslao poziv te da je ponuda bila na iznos koji je samo za 1000 kuna ispod procjene Grada Zagreba i praktički tjedan dana nakon što je Vlada najavila financiranje samog stadiona. Bernardić smatra kako ovaj „niz slučajnost“ upućuje na namještanje i potencijalnu korupciju.

Navodi kako da bi stadion zadovoljio kategoriju 4 prema UEFA-inom pravilniku o stadionskoj infrastrukturi on mora ispuniti čitav niz kriterija kao što su značajni uvjeti vanjskog prostora, osobito za propisane parkinge kao i uvjete za vozila medija, te prostor za kretanje i evakuaciju posjetitelja za koje, kaže Bernardić, nema vidljive naznake po prikazanim slikama da su zadovoljeni.

„Iako je gradska vlast tvrdila da će radovi započeti u drugoj polovici 2023. ništa se od toga nije dogodilo, nije raspisan natječaj za glavne projekte a kamoli da su ishođene dozvole. Radi se o jednom propagandnom triku, a ne o bilo kakvom realnom početku gradnje za mandata ove vlasti. PowerPoint gradonačelnik Tomašević nastavlja sa svojom dosadašnjom praksom, s jedne strane namještanje javnih natječaja, s druge strane PowerPoint prezentacija ne bi li se stvorio dojam da se u gradu nešto radi, no svi vide da se u gradu ne radi apsolutno ništa.“ – zaključuje Bernardić.