OPET RASPRAVA NA ŽUPANIJSKOM SUDU U ZAGREBU: O prvoj optužnici protiv bivše kninske gradonačelnice Josipe Čuline

OPET RASPRAVA NA ŽUPANIJSKOM SUDU U ZAGREBU: O prvoj optužnici protiv bivše kninske gradonačelnice Josipe Čuline

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu u četvrtak bi opet trebalo raspravljati o prvoj optužnici koju je USKOK podigao protiv bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Čuline, bivše Rimac.

Čulinu i još 26 osoba USKOK tereti za namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta i uzgoj stoke na krškim pašnjacima i slično.

U postupku se dosad nagodilo deset optuženika, a posljednji je to napravio kninski gradski vijećnik Marinko Tokmakčija kojeg se tereti da je posredovao u davanju mita načelnici Gračaca Nataši Turbić koja je prilagodila natječaje za davanje državnog zemljišta u zakup za Josipa Ravlića i Antu Sladića.

Uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od 1,5 godine zatvora dobio je Tokmakčija, s time da 6 mjeseci mora u zatvor dok mu ostatak od godine dana ostaje na slobodi uz uvjet da u četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Mora platiti i novčanu kaznu od 10.400 eura.

Bivša kninska gradonačelnica je nakon posljednjeg ročišta medijima rekla kako poštuje hrvatske institucije i svoju domovinu te će se odazivati na sva ročišta.

Na pitanje novinara treba li netko strahovati od njezinog dolaska na sud, rekla je da će govoriti istinu.

“Istina će nas osloboditi”, naglasila je Čulina.

Njezina odvjetnica Lidija Horvat komentirala je činjenicu da se nagodio još jedan optuženik. Rekla je kako je “neobičan trenutak za to, ali svačije pravo da sklopi takav sporazum”., piše 7dnevno