Tomašević bi zbog projekta Manhattn mogao biti u velikim problemima, investitori prijete milijunskim sudskim odštetama…

Tomašević bi zbog projekta Manhattn mogao biti u velikim problemima, investitori prijete milijunskim sudskim odštetama…

GRAD Zagreb poslao je danas svim medijima dopis od 9. ožujka 2023. godine kojim se preko odvjetničkog društva Sanje Mihalić, norveški investitor obratio Gradu Zagrebu s upozorenjem da će u slučaju da Grad Zagreb ne ispuni svoje ugovorne obveze sudski potraživati naknadu štete., piše index

Taj dopis tražili smo još 25. svibnja, no Grad je nakon članka na Indexu, koji je objavljen jučer, tek sada odlučio objaviti ovaj dopis. Napomenimo kako smo zatražili i dva pravna mišljenja zbog kojih je gradonačelnik Tomislav Tomašević odlučio poduprijeti građevinski projekt Rotor Jug, poznatiji pod nazivom mali Manhattan. No ta dva, ključna dokumenta, Grad Zagreb još nije objavio.

Što stoji u dopisu?

U dopisu koji je poslan iz odvjetničkog ureda Sanje Mihalić zaista se Grad Zagreb poziva na ispunjenje obveza te stoji kako bi mogli pokrenuti postupak naknade štete, kao i da direktni troškovi iznose 5.6 milijuna eura te da bi se na taj iznos trebali dodati i ostali troškovi i izgubljena dobit te da bi u konačnici spor mogao biti težak više desetaka milijuna eura. 

Naglasimo kako je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao kako bi u sporu s investitorom Grad Zagreb mogao izgubiti od 30 do 50 milijuna eura, no iz ovog dopisa nejasno je kako je čelnik glavnog grada došao do tog iznosa. No, krenimo redom. 

Projekt mali Manhattan obuhvaća izgradnju luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa na 35 tisuća metara četvornih, a Tomašević je prezentirao javnosti kako je na kraju nevoljko pristao na projekt u strahu od izgubljenih sudskih sporova ako bi bio protiv tog projekta te da je sve dozvole i privole ionako dala administracija Milana Bandića. 

Tomaševićevu je trebalo manje od 50 dana   

No, dokazali smo da je dio dozvola za taj projekt izdan u vrijeme njegova mandata. Isto tako Tomašević tvrdi da je zatražio mišljenje pravne službe da investitor ima zakonsko pravo realizirati projekt u tolikoj izgrađenosti. Zatražio je nakon toga i drugo pravno mišljenje vanjskog odvjetničkog ureda koji je također potvrdio mišljenje pravne službe. No, ni jedan od tih dokumenata Tomašević nije spreman objaviti. 

Isto tako u manje od 50 dana Tomašević je uspio dobiti dva pravna mišljenja vezano za predmet koji traje od 2008. godine, voditi pregovore s investitorom nakon kojih su dogovorena dva aneksa ugovora, a koja su stavljena i izglasana na Skupštini grada Zagreba. Sve to u mjesec i pol dana.

Naglasimo kako smo otkrili kako je pismo stiglo iz odvjetničkog ureda Sanje Mihalić čiji je suprug HDZ-ovac Anđelko Mihalić, a sin HDZ-ovac Filip Mihalić, čije se bogatstvo našlo u središtu interesa javnosti nakon objave afere oko muljanja s covid-testovima. Objavom dopisa jasno je kako je autor tog pisma Gradu Zagrebu upravo Sanja Mihalić. 

Direktna šteta 5.6 milijuna eura 

Sam dopis Gradu Zagrebu navodi sve lokacijske i građevinske dozvole te ugovore sklopljene s Gradom Zagrebom vezano za projekt mali Manhattan. 

“Ovime Vam skrećemo pažnju da ćemo u slučaju isteka građevinskih dozvola za prometnice zbog neispunjenja ugovornih obveza Grada Zagreba i obveza realizacije legitimnih očekivanja Investitora koji upravo pokreće izgradnju zgrada u zonama, biti prisiljeni pokrenuti postupak naknade štete protiv grada Zagreba”, stoji u tom dopisu uz dodatak da direktni troškovi investitora iznose 5.623.801,00 eura, čemu treba dodati ostale nespecificirane troškove i naknadu izgubljene dobiti koja će se naknadno obračunavati, ali se “već sada može procijeniti u više desetaka milijuna eura”. 

Tomašević jučer spominjao poslovnu tajnu

Podsjetimo da je još jučer Tomašević novinarima rekao da ne može objaviti dopis investitora jer misli da je riječ o poslovnoj tajni te je priznao da je jedna od odluka o malom Manhattanu zaista donesena u njegovom mandatu. 

“Kontaktirali smo tri različite službe unutar Gradske uprave i odvjetnički ured. U mišljenju odvjetničkog ureda analizirano je sve gdje Grad loše stoji zbog prijašnjih odluka, a budući da odnosi s investitorom još nisu gotovi, mislim da je to poslovna tajna”, rekao je Tomašević. 

Poziv Na Ispunjenje Ugovora i Poštivanje Zakonskih Obveza by Ilko Ćimić on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?