Što je s Rimčevim robotaksijima? Njegova firma skroz odustala od terminala kod Save

Što je s Rimčevim robotaksijima? Njegova firma skroz odustala od terminala kod Save

SVE SE VIŠE govori o projektu robotaksija firme Mate Rimca, za koji mu je nedavno odobreno i skoro 180 milijuna eura javnih subvencija. Europska komisija, podsjetimo, odobrila je Hrvatskoj isplatu javne subvencije Rimčevoj firmi za taj projekt, u iznosu od 179.5 milijuna eura.

No javlja se i sve više sumnji u taj projekt. Naime prvi rok u kojem je trebao biti izgrađen terminal za robotaksije nije realiziran, a javnosti nije poznato što je dosad uopće odrađeno kako bi se robotaksiji za nekoliko godina pojavili na ulicama. 

Pitanja Rimcu

Deutsche Welle je zbog skepse koja postoji u javnosti o realizaciji tog projekta o svemu upitao Matu Rimca. Osim o robotaksijima pitali su ga i o indikativnoj diverzifikaciji poslovanja te o medijskim kritikama vezano uz određene nepoznanice u njegovu biznisu. Rimac je odlučio odgovoriti na druga dva pitanja, dok je temu razvojne dinamike projekta robotaksija ostavio direktoru za to nadležne zasebne tvrtke.

Prvo je tako protumačio odnos s Bugattijem, razveden po više zasebnih poslovnih rukavaca koji, međutim, “nemaju veze s poslovanjem Project 3 Mobilityja”, poduzeća koje razvija projekt robotaksija.

“Takve suradnje Bugattija i drugih tvrtki traju već desetljećima i nikad nikome nisu bile sporne – dok se hrvatski mediji i javnost ne uključe”, dodao je, osvrnuvši se u sličnom tonu i na ostala svoja poduzeća. “No u hrvatskim medijima postoji tendencija stavljanja poslovanja različitih tvrtki i pojedinaca u isti koš te slobodne interpretacije informacija i iskrivljavanja činjenica”, smatra Rimac.

Novinari Deutsche Wellea Rimca su pitali i o transparentnosti o poslovanju vezano uz aktualnu raspravu u javnosti o financijskom izvještaju, no dan nakon prepiske novinara s Rimcem donekle je primirena medijska rasprava o jednom nepotpunom godišnjem financijskom izvještaju Rimac Automobila. Naime, ovlaštena državna agencija Fina objavila je da se ustvari zbog pogreške njezinih službenika stvorilo uvjerenje o Rimčevu zatajivanju podataka koji su navodno ipak bili predani. “Naravno, postoje i oni koji”, nastavio je on, “očekuju da pokažemo potpisane ugovore, uplate na naše račune i krvna zrnca naših kupaca”.

Probijen rok, ali iz Rimčeve tvrtke tvrde da se neće pomaknuti rok početka komercijalne usluge koji je planiran za 2025.

No još više ih je zanimao projekt robotaksija. Primjerice, po ranije objavljenoj dinamici projekta, dosad je već trebao biti izgrađen tzv. Centar mobilnosti, odnosno terminal dotičnih taksija bez vozača – njima bi zapravo upravljala umjetna inteligencija. Taj je terminal trebao biti izgrađen do kraja 2022., no rok je probijen. , prenosi index