Danas je blagdan svetog Antuna Padovanskog, a posebna svečanost će se održati u bazilici u Zagrebu

Danas je blagdan svetog Antuna Padovanskog, a posebna svečanost će se održati u bazilici u Zagrebu

Sveti Antun Padovanski je bio portugalski katolički svećenik, franjevac i svetac. Ime Antun je dobio kada je stupio u red sv. Franje, dok je naziv Padovanski dobio jer je umro u talijanskom gradu Padovi. On je svetac bolesne djece, zatvorenika, zaljubljenih, bračnih drugova, žena, putnika, potlačenih i siromašnih, a smatra se i pomoćnikom kod neplodnosti i porođaja te zaštitnikom od bolesti.

Sveti Antun Padovanski je važan svetac, a crkve diljem svijeta su nazvane su po njemu. Također, mnoge crkve krasi njegov kip ili u njima postoji oltar sv. Ante. Ovaj se blagdan kod nas zove i Antunovo, a obilježava se diljem zemlje, dok svečanost traje cijeli dan u bazilici sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu.

Sveti Antun Padovanski je poznat diljem svijeta

Antun Padovanski se već u mladosti odlučio posvetiti Bogu. Propovijedao je diljem svijeta i na raznim mjestima, a njegov lik se danas može vidjeti u crkvama posvuda. Posebno je poznat kip Svetog Antuna koji u rukama drži malog Isusa, u spomen na čudesno ukazanje koje spominju neki izvori. Radi se o tome da je netko, u ono vrijeme, u sobi vidio sveca s malim djetetom u rukama, a nitko nije mogao objasniti o čemu se radi. Osim toga Antun Padovanski je poznat i po ljiljanima s kojima se često nalazi na slikama, pri čemu ovaj cvijet označava njegovu čistoću.

Postoji i nekoliko pobožnosti svetog Antuna, jedna od njih je ‘Trinaest utoraka sv. Antuna’ koja se sastoji od posta, molitve devetnice i bogoslužja trinaest utoraka zaredom prije Antunova, na trinaest Antunovih gracija, odnosno milosti.

Danas je poseban dan

Na sam blagdan svetog Antuna u našim krajevima se obilježavaju razni običaji. Tako se u selima oko Ljubuškog, Kaštel Novog i Podbablju uoči ovog dana pali krijes, u nekim mjestima domaćini bi poškropili svetom vodom kuće, staje, dvorišta, vrtove, polja, voćnjake i druge zgrade. Osim toga, prije samog blagdana se održao Antunovski hod mladih, a danas se u crkvama održavaju mise.

Najpoznatije obilježavanje ovog dana je u bazilici na Svetom duhu, gdje će se otprilike svakih sat vremena održavati sveta misa. U 19:00 sati će misu održati mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup. U Bazilici se cijeli dan ispovijeda, a navečer, u 20:45 će se održati koncert ‘Cvjetajte kao ljiljani’., piše mirovina.hr