Pripremite kišobrane! Skoro cijela Hrvatska pod žutim Meteoalarmom: Poznato što nas čeka idućih dana

Pripremite kišobrane! Skoro cijela Hrvatska pod žutim Meteoalarmom: Poznato što nas čeka idućih dana

Cijela Hrvatska je, osim južne Dalmacije, iduća dva dana pod žutim upozorenjem Meteoalarma zbog grmljavinskog nevremena koje se očekuje

Umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom, lokalno izraženijim, već od jutra na Jadranu i uz njega, a zatim i drugdje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak.

U istočnim krajevima kiša i pljuskovi očekuju se u drugom dijelu dana, kada će sunčana razdoblja biti češća na Jadranu. Vjetar slab, na istoku do umjeren istočni, na Jadranu jugoistočni.

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 21 i 26 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo niža. Cijela Hrvatska je, osim južne Dalmacije, iduća dva dana pod žutim upozorenjem Meteoalarma zbog grmljavinskog nevremena koje se očekuje. Za gotovo cijelu Hrvatsku DHMZ najavljuje vjerojatnost nevremena popraćenog grmljavinom u rasponu od 50 do 70 posto, dok za jug Dalmacije nisu izdana nikakva upozorenja.

Isto se očekuje i u utorak, no vjerojatnost za grmljavinu na području karlovačke i zagrebačke regije povećat će se na 60 do 80 posto. ”Očekuju se lokalno izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom, a moguća je i tuča te prolazno pojačan vjetar”, stoji u upozorenju. Meterorologinja DHMZ-a Petra Mikuš Jurković za HTV je najavila i što nas očekuje tijekom ovog tjedna.

– Iako je s početkom lipnja klimatološki počelo ljeto i u novome tjednu vrijeme će biti proljetno promjenjivo. Na početku oblačnije i svježije, na Jadranu uz jugo, a zatim će sunčanih sati biti više. No, kiše svakodnevno barem ponegdje, pri čemu i dalje lokalno i u obliku izraženijih pljuskova i grmljavine, osobito u popodnevnim satima – prognozala je Mikuš Jurković.

”I idućih dana na Jadranu promjenjive vremenske prilike – izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a mjestimice će i dalje biti pljuskova i grmljavine, ponajviše na jugu zemlje te u Istri. Dnevna će temperatura malo porasti, a jugo će zamijeniti povremeni sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Stabilizacije nema ni u unutrašnjosti, iako će biti duljih sunčanih razdoblja. No i dalje imajte pri ruci kišobrane jer će oborine biti svakodnevne, a osobito u popodnevnim satima moguće i jače izražene uz grmljavine”, najavila je, piše Večernji.hr.