Hrvati napokon u naručju drže svoju djecu: Susret je bio emotivan, doznajemo kada se vraćaju kući

Hrvati napokon u naručju drže svoju djecu: Susret je bio emotivan, doznajemo kada se vraćaju kući

Susret djece i njihovih roditelja bio je jako emotivan, a napokon se sada svi zajedno vraćaju u Hrvatsku

Hrvati iz Zambije napokon se sutra vraćaju u Hrvatsku sa svojom posvojenom djecom nakon što ih je Visoki sud u Ndoli u četvrtak oslobodio optužbi za pokušaj trgovine djecom s ciljem iskorištavanja.

Cijeli dan rješavala se papirologija u Odjelu za imigraciju u Ndoli, a nešto poslije 13 sati četiri hrvatska para, nakon više od pola godine, mogla su napokon zagrliti svoju djecu koju su u prosincu prošle godine posvojila iz DR Konga, a zbog koje su u Zambiji što u pritvoru, a što na suđenjima proveli gotovo sedam mjeseci., piše jutarnji list

A riječ je o jednom dječaku i tri djevojčice u dobi od jedne i pol do četiri godine.

Djeca su provela više od pola godine u strogo štićenom objektu zambijske socijalne službe jer je ta država smatrala kako su žrtve trgovine ljudima, unatoč činjenici da su djeca imala sve hrvatske dokumente, rodne listove i putovnice, kao i sudske odluke kongoanskih vlasti o posvojenju, koje su potom potvrdili i hrvatski sudovi.

Susret djece i njihovih roditelja koji je objavila RTL televizija bio je jako emotivan, a napokon se sada svi zajedno vraćaju u Hrvatsku.

Veleposlanik Tomislav Bošnjak: ‘Još se mogu dogoditi dva iznenađenja‘

Veleposlanik Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak rekao je da Hrvate koji su se sa svojom posvojenom djecom uputili prema Hrvatskoj mogu snaći dva iznenađenja, javlja N1 Televizija.

Prvo može proizaći iz zambijskih krugova, dok je drugo moguće iznenađenje tehničke naravi i logistike njihovog puta, rekao je Bošnjak tijekom gostovanja u emisiji Newsroom N1 Televizije.

– Hrvatski roditelji su danas dobili svoju djecu i imaju ih od podne. Ima nekoliko tehničkih stvari koje još treba rješavati i nisu jednostavne, ali optimistični smo da će se sve brzo riješiti. Za dan dva će se vidjeti apsolutno rješenje ovoga, ali moram napomenuti da su iznenađenja moguća, ali smo spremni riješiti ih. Nije jednostavno, ali je vrijedno zauzeti se za rješavanje ovog pitanja – rekao je Bošnjak.

– Dva su područja gdje su moguća iznenađenja. Prvo može proizaći iz zambijskih krugova, a drugo je pitanje tehničke naravi i logistike. Optimisti smo, samo nije mudro kazati hop, a da nismo ni skočili. Čim je donesena sudska odluka, odmah su se roditelji htjeli susresti sa svojom djecom i procedura je uzela nešto vremena. I danas je susret bio s određenom odgodom, ali se dogodio. Nije dobro donositi zaključke unaprijed nego se zauzimati dok se nešto ne riješi – dodao je hrvatski veleposlanik.

Ako se nešto pojavi od strane Konga, Bošnjak je ustvrdio da će to riješiti.

– Svim je formalnostima udovoljeno i možemo nastaviti s planovima repatrijacije četiri bračna para i njihove djece. Mi smo na ispomoći na svemu što treba, naši su državljani u stranom svijetu i mi smo tu pri ruci. Ovo je kompliciran postupak, međutim, možda je ovo zgodan trenutak za spomenuti nešto drugo. Poučeni ovim iskustvima, možda ćemo urediti odnose sa Zambijom. Moguće je dogovorom i sporazumima riješiti ovakve situacije da se ne događaju ubuduće – rekao je Bošnjak.

Hrvatski je veleposlanik rekao da ono što se odvijalo u sudnici odgovara visokim standardima pravosuđa koji su prikladni zemljama običajnog prava.

– Što se tiče postupaka nekih dijelova državne uprave, s nekim smo postupcima zadovoljni, neke ne možemo komentirati. Sva četiri bračna para su bila presretna kad su ugledali svoju djecu. Oni tu djecu nisu vidjeli šest mjeseci, a prije toga na par dan. Djeca su se veselila svojim roditeljima i pružala im ruke, to je bio dirljiv prizor – rekao je Bošnjak za N1.

Navodi kako su pripreme u tijeku za povratak u Hrvatsku, ali parovi će napustiti Zambiju čim prilike to budu dozvolile.

– Krenut će danas ili najkasnije do konca sutrašnjeg dana. Oni će u Hrvatsku doći što kraćim putem i u Hrvatskoj će biti do kraja sutrašnjeg dana ili u nedjelju ujutro – zaključio je hrvatski veleposlanik.