Imigracijski odjel u Zambiji odbio pustiti djecu Hrvata unatoč nalogu sutkinje, stvar je tehničke prirode

Imigracijski odjel u Zambiji odbio pustiti djecu Hrvata unatoč nalogu sutkinje, stvar je tehničke prirode

Odjel za useljeništvo odbio je pustiti djecu Hrvatima nakon što ih je Visoki sud Ndola oslobodio krivnje.

Prema riječima jednog od njihovih odvjetnika Kelvina Silwimbe, imigracijski odjel u Ndoli odbio je pustiti djecu navodeći da čekaju daljnje upute. I to unatoč izdanom sudskom nalogu, otkrila je ekskluzivno za 24sata zambijska novinarka.

Sutkinja potpisala nalog: Odmah pustite djecu

Nevjerojatan je ovo razvoj situacije s obzirom da je sutkinja Visokog suda u Ndoli, Mary Mulanda donijela odluku kojom se odbacuje optužba protiv osmero Hrvata ističući kako odluka stupa na snagu odmah.

Također su doznali da u odluci koju je potpisala sutkinja Mary Mulanda stoji da se djeca koja su pod skrbništvom odjela za socijalnu skrb i useljeništvo vrate podnositeljima zahtjeva (hrvatskim državljanima) te da se dokumentacija koja je pod nadzorom suda obavezno vrati podnositeljima zahtjeva.

Prema saznanjima Večernjeg lista ipak nema nikakvih problema s imigracijskom službom osim toga da im je prošlo radno vrijeme.

Iako su se nadali da će napokon biti s djecom, četiri hrvatska para – na žalost – moraju imati još strpljenja. Danas nisu riješene administrativne formalnosti jer je kraj radnog vremena, tako da će to riješiti ujutro, kažu za Večernji list iz MVEP-a. Prema saznanjima osoba na terenu, nema nikakvih problema s imigracijskom službom osim toga da im je prošlo radno vrijeme.