Državni inspektorat: Sutra se uklanja još 7 nelegalno sagrađenih objekata

Državni inspektorat: Sutra se uklanja još 7 nelegalno sagrađenih objekata

Foto: Državni inspektorat / Republika Hrvatska

U akciji Državnog inspektorata nastavlja se rušenje bespravno izgrađenih objekata u Dalmaciji. Nakon Splita, Omiša, Hvara i Brača – bageri su danas na otoku Čiovu.

Iz Čiova se za podnevni dnevnik HRT-a javila novinarka Magdalena Šipić koja je opisala tijek rušenja i koliko se objekata planira ukloniti.

– Rušenje je počelo, a ruši se objekt od stotinjak metara četvornih u vlasništvu trgovačkog društva kojemu je osnivač jedan švedski državljanin. Postupak za ovaj objekt traje već nekoliko godina, ispisano je i nekoliko kazni, ali ništa nije imalo uspjeha, rekla je Šipić.

Opisala je i na koji su način vlasnici tog objekta pokušali zaustaviti današnje rušenje, piše vijesti.hrt.hr.

– Na početku se činilo kao da neće možda ići sve glatko, s obzirom na to da su vlasnici na pristupu ovom objektu postavili jedan bager, ali iz državnog inspektorata pronašli su način kako da zaobiđu tu prepreku i dođu do objekta iz kojeg su iznesene stvari te da njegovo rušenje počne, pojasnila je Šipić.

Od svibnja uklonjen jedan bespravni objekt dnevno

Državni inspektorat izvijestio je kako je u svibnju uklonjen 31 bespravno sagrađen objekt na teritoriju RH.

– To je jedan bespravni objekt dnevno, rekao je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić koji je danas bio i na Čiovu i istaknuo: ‘Beskompromisno, odlučno i dosljedno postupamo kada je u pitanju očuvanje prostora i borba s bespravnom gradnjom. Da smo ozbiljni, jasno je i po reakcijama s terena. Sve više investitora samostalno pristupa uklanjanju bespravno izgrađenih objekata, a sve slijedom postupanja građevinskih inspektora’ kazao je Mikulić.

Građevinska inspekcija od 01. travnja 2019. godine, od kada je dijelom Državnog inspektorata, obavila je gotovo 32 tisuće inspekcijskih nadzora, a najviše povreda propisa u području građenja utvrđeno je u Istri i Dalmaciji.

Samo na području četiri Dalmatinske županije; Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske, od 01. travnja 2019. godine, od kada je građevinska inspekcija dijelom Državnog inspektorata, utvrđeno je 1.280 slučajeva gradnje protivno propisima, izvijestio je državni inspektorat.

Tamo je u posljednje četiri godine obavljeno više od 7000 nadzora, pokrenuto više od 1300 postupaka rušenja i podneseno pedesetak kaznenih prijava.

Na području cijele Hrvatske u zadnje četiri godine obavljeno je više od 32.000 nadzora i pokrenuto više od 7000 postupaka rušenja, koji su u tijeku.

Mikulić je također poručio da nije bitno jesu li vlasnici hrvatski državljani ili stranci. “Na području Hrvatske ne može se bespravno graditi, bez obzira je li netko državljanin Hrvatske ili neke druge države”, kazao je.

Sutra rušenje još 7 objekata

– Svjedočite da smo mi dosljedni po pitanju borbe protiv nelegalne gradnje, a sve u cilju zaštite prostora. Ovdje još ima bespravno sagrađenih objekata, idemo po proceduri tako da ćemo uklanjati i te objekte kada proceduru privedemo kraju, zaključio je Mikulić.

Akcija uklanjanja bespravno izgrađenih objekata nastavlja se već sutra u jutarnjim satima, u uvali Vruja, gdje će biti uklonjeno ukupno sedam bespravno izgrađenih objekata, koje je izgradio poduzetnik Stipe Latković, kao i nastavak uklanjanja nelegalno izgrađenih objekata u drugim dijelovima Hrvatske.

Proces uklanjanja bespravno izgrađenih objekata u Vruji u zadnje je vrijeme ubrzan koliko god je to bilo moguće, a vlasniku objekata su određene kazne više od 370 tisuća eura, kojih je dio plaćen, piše vijesti.hrt.hr.