Dnevnik Nove TV prvi otkriva rezultat inspekcija u bolnici Sveti Duh: Pogledajte zašto je slučaj poslan DORH-u

Dnevnik Nove TV prvi otkriva rezultat inspekcija u bolnici Sveti Duh: Pogledajte zašto je slučaj poslan DORH-u

Dnevnik Nove TV prvi otkriva rezultat inspekcija vezanih za preminulog pacijenta u bolnici Sveti Duh. Slučaj su poslali na DORH – sumnjaju da pacijenta satima nitko nije pogledao, ali i na utjecaj na patologa kako bi se izmijenio uzrok smrti.

Nema dokaza ni u papirima ni u računalu da je od 11 sati navečer do 6 ujutro itko obišao pacijenta koji je čekao pomoć na hitnom prijemu bolnice Sveti Duh. U čekaonici ga je preminulog pronašla kći. Zdravstvena inspekcija slučaj je proslijedila DORH-u.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva nikad nije dobila tražene snimke nadzornih kamera bolnice Sveti Duh, ali i bez toga uputili su dopis Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje na počinjenje trgovanja utjecajem, zbog sumnje na krivotvorenje službene isprave, ali i zbog sumnje u nesavjesno liječenje.

Kako Dnevnik Nove TV prvi doznaje – sumnjaju i na utjecaj na patologa kako bi se izmijenio uzrok smrti.

Trgovanje utjecajem i krivotvorenje službene isprave vezani su za prijavu dostavljenu zdravstvenoj inspekciji u kojoj se izražava sumnja kako je pomoćnik ravnateljice utjecao na patologa s ciljem da se kao uzrok smrti obduciranog pacijenta navede edem pluća unatoč saznanju da je pacijent preminuo od gušenja krvlju uslijed pucanja želučanog ulkusa.

Tome u prilog, kažu, idu i brojna upozorenja sad već smijenjenog šefa patologije o tome da obdukcijski obrazac nije sastavljen pravilno.

Iz bolnice nam proučuju da taj nalaz inspekcijskog nadzora još nisu dobili.

A baš zbog patologije i snimke preminulih pacijenata na podu bolnica je izdala novu uputu – ako je gužva, mogu dva preminula na jedan stol, po principu glava – noge. Mjera je, kažu, kratkoročna i krajnja, dok se ne izgradi veća mrtvačnica.

Je li to pijetet prema preminulima?

Na pitanje – misli li da je to pijetet prema preminulima, Ana-Maria Šimundić, ravnateljica bolnice Sveti Duh, odgovara: “Danas je dan na koji slavimo ljude koji su osobito zadužili Grad Zagreb, dobila sam nagradu. Dozvolite mi da danas uživam u njoj.”

Pokušaj drugi – odgovor kritičarima zbog problema u bolnici. Ravnateljica kaže – svojim radom uštedjela je iznos potreban za izgradnju dva vrtića, smanjila je neke liste čekanja. I dobila dvadesetak kaznenih prijava.

“Jedna od tih kaznenih prijava je za teško ubojstvo jer sam u svojoj bolnici nakon sedam godina omogućila da žene mogu ostvariti pravo na prekid trudnoće. Druga je jer sam ukinula plastične žlice i vilice i uvela drveni beštek”, kaže Šimundić u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Martine Bolšec Oblak.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević zadovoljan je radom ravnateljice.

“Ovdje se radi o svjetonazorskim podjelama, ali ponavljam – moj izborni program je jasan i glasan oko toga da će u gradskim ustanovama biti moguć pobačaj i toga se držim. Gotova priča”, poručuje.

Ne čini zdravstvo samo pravo na pobačaj, a priča je, sudeći po zaključku zdravstvene inspekcije – daleko od kraja.