Posvojila dijete iz DR Konga, Zambiju je napustila dan prije uhićenja Hrvata

Posvojila dijete iz DR Konga, Zambiju je napustila dan prije uhićenja Hrvata

Jedna je Hrvatica sa zagrebačkom adresom 6. prosinca 2022. otputovala iz Zambije s djetetom kojeg je posvojila iz DR Konga, ekskluzivno doznaju 24sata od dobro upućenih izvora.

To je bilo samo dan prije uhićenja hrvatskih državljana koji su učinili isto kao i ona.

Posvojili su dijete iz DR Konga i došli po njega u Zambiju.

Hrvatica koja je posvojila dijete iz DR Konga s njim je bez ikakvih problema napustila Zambiju i doputovala u Hrvatsku.

Uz sve to, ona je dijete posvojila iz istog sirotišta u DR Kongu, koje vodi Emmanuel Kabongo, a iz kojega su i posvojena djeca četiri hrvatska para.

Nije bila smještena s ostalim Hrvatima

Prošla je identičan postupak posvajanja kao i oni, a hrvatski su joj sudovi, baš kao i njima, legalizirali posvajanje djeteta te je nakon toga za dijete dobila sve potrebne hrvatske dokumente, čime je dijete postalo hrvatski državljanin.

Razlika je jedino ta što ona nije bila smještena s ostalim Hrvatima u pansionu niti je putovala s njima.

Kao što znamo, osmero hrvatskih državljana uhićeno je u zračnoj luci u Zambiji 7. prosinca 2022., kad su s djecom koju su posvojili iz DR Konga namjeravali krenuti prema Hrvatskoj. Prije toga su s djecom boravili u pansionu Spree Guest House u Ndoli.

Zambijske vlasti uhitile su ih pod optužbama za navodnu trgovinu djecom. U prvom sudskom procesu koji je vođen protiv njih zambijski sudac Dominic Makalicha odbacio je optužbe i naredio im da u roku od 48 sati napuste teritorij Zambije.

Hrvati proveli u zatvoru 65 dana, u Zambiji su već 6 mjeseci

Nakon što su 7. veljače, dan nakon što su oslobođeni, došli u istu zračnu luku kako bi se ukrcali na avion prema Hrvatskoj, ponovno su uhićeni, i to pod istim optužbama kao i prvi put.

U drugom sudskom procesu koji se vodi protiv njih, ovoga puta pred Visokim sudom u Ndoli, zambijsko je tužiteljstvo zaključilo optužbe i sad se čeka odluka sutkinje Mary Mulanda, koja će u četvrtak objaviti što je odlučila. Hoće li Hrvate osloboditi ili će nastaviti sudski proces s ispitivanjem svjedoka obrane.

Napomenimo još kako su 24sata ekskluzivno doznala da je jedna Hrvatica također posvojila dijete iz istog sirotišta u DR Kongu i došla s njim u Hrvatsku, i to nakon što su Hrvati već uhićeni i u tom trenu se nalazili u zatvoru u Ndoli. U zatvoru su ukupno proveli 65 dana. Nakon prvog uhićenja bili su zatvoreni 51 dan, dok su nakon drugog uhićenja u zatvoru boravili dva tjedna, kad im je sud odobrio zahtjev da se brane sa slobode.