Plenković: U potpunosti ćemo iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa ….

Plenković: U potpunosti ćemo iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa ….

U Zagrebu će se održati sjednica Hrvatske vlade na kojoj će se raspravljati o izmjeni dviju odluka o načinu raspodjele nepovratinih financijskuh sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a za financiranje sanacije šteta od potresa.

Premijer je rekao kako je 1,3 mlrd eura iz Fonda solidarnosti na raspolaganju Hrvatskoj kako bi sanirala štete u javnoj infrastrukturi. Redoviti rok za korištenje sredstava je 18 mjeseci.

“Sredstva za petrinjski potres smo u potpunosti iskoristili, i više, prije isteka 18 mjeseci. Kad je riječ o Zagrebu, imali smo dva potresa koji su prouzročili štetu, obnova se provodila u kontekstu više kriza, mi smo u dogovoru s EK-om, zbog itekako dobro elaboriranih argumenata više sile produljili ovaj rok na 30. lipnja 2023. godine, tako da kraj vremenskog roka za iskorištavanje ovih sredstava vremenski koincidira za oba potresa”, navodi premijer dodajući da će sredstva biti u potpunosti iskorištena.

Plenković kaže kako se 1330 projekata odnosi na javnu infrastrukturu, a mnogi od njih su već završeni. Uz ovo, bit će iskorišteno i 1,2 mlrd eura iz NPPO-a te će se u narednim godinama riješiti sva javna infrastruktura, svi projekti.

Govorio je i o procjeni rasta BDP-a za prvi kvartal. Nastavljen je rast BDP-a, 2,8 posto u usporedbi s prvim kvartalom 2022. Nedostaju podaci za još četiri zemlje, a Plenković kaže kako samo Španjolska i Cipar imaju veću stopu rasta od Hrvatske te da je ovo već deveti kvartal zaredom da RH ima kontinuiran rast BDP-a. “OVakva prognoza rasta daje nam razloga za optimizam. Prema dosadašnjim iskustvima, ako je prvi kvartal na ovoj razini, vjerujem da ćemo imati gospodarski rast i viši od onoga koji smo sami projicirali”, rekao je.

Čestitao je još jednom Dan Hrvatske vojske. Premijer je rekao i kako izraelski ministar vanjskih poslova danas boravi u Hrvatskoj te najavio da će se na sjednici, između ostalog, govoriti o amandmanima na proračun., javlja N1