Umrla je Tina Turner

Umrla je Tina Turner

Pjevačica Tina Turner umrla je u 83. godini.

Umrla je Tina Turner, javlja BBC.

Posljednjih je godina patila od brojnih zdravstvenih problema, uključujući rak, moždani udar i zatajenje bubrega.

Proslavila se zajedno sa suprugom Ikeom 1960-ih s pjesmama među kojima su Proud Mary i River Deep, Mountain High.

Razvela se od nasilnog Ikea 1978., a 1980-ih je postigla još veći uspjeh kao solo umjetnica.

Prozvana kraljicom rock ‘n’ rolla, Tina Turner bila je poznata po svojim raskalašnim i energičnim scenskim nastupima i hrapavim, moćnim vokalima.

Osvojila je osam nagrada Grammy i primljena je u Rock ‘n’ Roll Hall of Fame 2021. kao solo izvođač, nakon što je prvi put primljena zajedno s Ikeom 1991.

Nakon njezinog solo nastupa, Kuća slavnih je primijetila kako je “proširila nekoć ograničenu ideju o tome kako bi crna žena mogla osvojiti pozornicu i biti moćna i multidimenzionalno biće”.

Mlađe zvijezde koje su osjetile njezin utjecaj su Beyonce, Janet Jackson, Janelle Monae i Rihanna.

Rođena u Tennesseeju u poljoprivredničkoj obitelji, prvo se proslavila kao jedna od pratećih pjevačica muževljevog benda The Kings of Rhythm.

Uskoro je postala predvodnica benda, a par je doživio komercijalni uspjeh s Fool in Love and It’s Gonna Work Out Fine, koji je dospio na američke top liste ranih 60-ih.

Ali Ikeovo fizičko i emocionalno zlostavljanje uzimalo je danak.

On je bio taj koji je promijenio njezino ime iz njezinog rođenog imena, Anna Mae Bullock, u Tina Turner – odluku koju je donio bez njezina znanja, jedan je primjer njegovog kontrolirajućeg ponašanja.

Prisjetila se traume koju je pretrpjela tijekom njihove veze u svojim memoarima iz 2018., My Love Story, u kojima je seks s pokojnim glazbenikom usporedila s “vrstom silovanja”.

“Koristio je moj nos kao boksačku vreću toliko puta da sam osjetila okus krvi koja mi teče niz grlo dok sam pjevala”, napisala je.

Nakon što je pobjegla od zlostavljača, nastavila je ponovno graditi svoju karijeru i postala jedna od najvećih pop i rock zvijezda 80-ih i 90-ih, s hitovima među kojima su Let’s Stay Together, Steamy Windows, Private Dancer, James Bond tema GoldenEye, I Don’t Wanna Fight and It Takes Two, duet s Rodom Stewartom.

Glumila je i u filmu Mad Max Beyond Thunderdome iz 1985. – koji je sadržavao još jedan njezin hit, We Don’t Need Another Hero – i The Who’s rock operi Tommy iz 1975.

Sreću je pronašla sa svojim drugim suprugom, njemačkim glazbenim direktorom Erwinom Bacom. Počeli su hodati sredinom 80-ih, a vjenčali su se 2013. godine.

Par je živio u Švicarskoj, a Turner je uzeo švicarsko državljanstvo. Donirao joj je jedan od svojih bubrega 2017. nakon što je otkriveno da boluje od zatajenja bubrega.

Također je doživjela tragediju gubitkom svog najstarijeg sina Craiga koji je počinio samoubojstvo 2018. Njegov otac bio je Tinin bivši kolega iz benda, Raymond Hill.

Drugi sin, Ronnie, čiji je otac bio Ike Turner, umro je 2022. Imala je i dva posvojena sina, Ikea Jr i Michaela, Ikeovu djecu iz prethodne veze.

Tinina životna priča iznjedrila je biografski film iz 1993. pod naslovom What’s Love Got To Do With It, koji je Angeli Bassett donio nominaciju za Oscara za ulogu zvijezde; i hit scenski mjuzikl – prikladnog naziva Tina: Mjuzikl. Također je bila tema HBO-ovog dokumentarca Tina 2021.

U intervjuu za Marie Claire Južna Afrika 2018., Turner je rekla: “Ljudi misle da je moj život bio težak, ali ja mislim da je to bilo prekrasno putovanje. Što si stariji, to više shvaćaš da nije ono što se dogodilo, nego kako se nosiš s tim.”, piše BBC.