Roditelji u Novom Marofu prosvjeduju zbog odluke da se škola uključi u cjelodnevnu nastavu: “Pozivamo ravnatelja da ne potpiše ugovor”

Roditelji u Novom Marofu prosvjeduju zbog odluke da se škola uključi u cjelodnevnu nastavu: “Pozivamo ravnatelja da ne potpiše ugovor”

Konačno se zna koje će škole prve sudjelovati u projektu cjelodnevne nastave.

Umjesto planiranih 50, Ministarstvo obrazovanja objavilo je popis od 64 škole. Među njima je tek jedna iz Zagrebaniti jedna iz Rijeke ili Istarske županije, a velik je broj škola iz Slavonije. Ukupno će od jeseni u eksperimentalnom programu sudjelovati više od 12.500 učenika od prvog do osmog razreda, piše dnevnik.hr

Nisu svi time zadovoljni – u Novom Marofu zakazan je prosvjed roditelja. Kažu, vodstvo škole poslalo je prijavu unatoč njihovom protivljenju.

“Školski odbor je na svojoj sjednici uvažio mišljenje roditelja i predstavnik roditelja u školskom odboru je glasovao protiv te odluke. Međutim, zakon je takav da školski odbor ima sedam članova. Ravnatelj tu nema ni pravo glasa i to je dokument u kojem je pisalo da školski odbor donosi odluku”, rekao je Anđelko Bošnjak, ravnatelj OŠ Novi Marof.

Iz Novog Marofa javila se reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica koja je rekla da se roditelji zapravo boje da će to biti veliko opterećenje za njihovu djecu te su najavili prosvjednu šetnju kroz Novi Marof.

A što konkretno smeta roditeljima, rekla je Draženka Miklobušić, majka jednog od učenika.

“Djeca su opterećena i po postojećem programu, a ovim eksperimentalnim doći će do povećanja satnice i dodatnog opterećenja i uvođenja dodatnih predmeta. Ravnatelj je obećao roditeljima na sjednici da ukoliko se oni neće slagati s uvođenjem da se škola neće prijaviti. Nije sve gotovo dok se ne potpiše ugovor s Ministarstvom te pozivamo ravnatelja da ga ne potpiše, jer nema suglasnost roditelja”, rekla je Draženka Miklobušić.

Oglasio se i sindikat Preporod. Dali su podršku roditeljima uz poruku da je nečuveno i sramotno bilo što mijenjati u odgoju i obrazovanju bez suglasnosti učitelja i roditelja.