Iznenadna tragična smrt utjecajnog top menadžera kojeg je dobro poznavala cijela domaća biznis scena

Iznenadna tragična smrt utjecajnog top menadžera kojeg je dobro poznavala cijela domaća biznis scena

Noćas je iznenada je tragično preminuo Ivan Parać, bivši vlasnik Pan-Peka u poslovnim krugovima poznat kao “nekadašnji kralj peciva”.

Nakon nekoliko godina rada u tvrtki INA- OKI kreće u poduzetničke vode i 1992. godine zajedno s partnerima Vinkom Čilašom i Ivanom Validžićem. Osniva tvrtku Pan-Pek u partnerovoj obiteljskoj kući s pet radnika i pokreće pekarsku proizvodnju. Za sebe će reći, da su oni bili ” pioniri smrznute proizvodnje u Hrvatskoj”. Na tržište ubrzo uvode novine kao što su peciva sa sjemenkama, kornspitz, lisnata peciva i drugo. Posao odlično ide, pa 1995. godine sele na lokaciju u Radničkoj cesti, a sedam godina kasnije u zagrebačkoj Planinskoj ulici grade najmoderniju tvornicu pekarskih proizvoda.

– Prvu smo smrznutu proizvodnju počeli raditi za Emmezetu kao prvi shopping centar u Zagrebu, a nakon toga krenula je suradnja s Kauflandom, Lidlom i Sparom. Pratili smo ih od prvog dana te napravili puno zajedničkih proizvoda i projekata.

Lidl je tu prodaju podigao na najvišu razinu, a slijedi ga i domaći lanac Plodine prateći nove trendove pa tako i oni uspješno kreću s “Back off” pečenjem u svojim hipermarketima. “. govorio je Parać nakon uspješnog proboja na tržište.

U ožujku 2018. godine Parać i partneri jačaju kompaniju te s poljskim Enterprise Investorom sklapaju ugovor o stjecanju 65 posto udjela u Pan-Peku.

– Logičan je to slijed razvoja i rasta kompanije. Uvidio sam da je sve veći pritisak velikih igrača iz pekarske industrije na naše tržište te da je samo pitanje dana kad će doći do značajnijeg preslagivanja u pekarskoj branši. Nakon razmatranja nekoliko zanimljivih ponuda te više razgovora i upita za prodaju poslovnih udjela u zadnje dvije godine, shvatili smo da je EI najbolji izbor te da će svojim iskustvom i znanjem ubrzati razvoj kompanije te je dodatno osnažiti- pojašnjavao je tada Parać.

Ipak, tri godine kasnije potpuno izlazi iz Pan – Peka te prodaje preostalih 35 posto vlasništva Pan-Peka Poljacima.

Nakon pekarstva okreće se biznisu s nekretninama te s partnerom iz Pan-Peka, Vinkom Čilašem osniva tvrtku Tim -nekretnine. Krajem prošle godine u prvom redu do mora u Turnju kod Zadra počinje graditi četiri vile i zgrade s po dva kata., piše jutarnji list