Čarobna granica je prijeđena, ovo što se danas dogodilo ne pamti se još od 1982. godine!

Čarobna granica je prijeđena, ovo što se danas dogodilo ne pamti se još od 1982. godine!

‘Iako postoji nezadovoljstvo kod građana, treba reći da je u zadnjih deset godina Hrvatska ostvarivala višu stopu ekonomskog rasta od EU prosjeka‘

Prvi put od 1982. godine broj nezaposlenih u Hrvatskoj pao je ispod 100 tisuća, preciznije, danas je digitalni brojčanik na stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazao da ih je 99.511, pri čemu službena statistika pokazuje i to da je u travnju najviše registriranih nezaposlenih, odnosno čak 17,8 posto, bilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih skoro 19 tisuća, slijedi Osječko-baranjska županija s malo više od 13 tisuća, odnosno 12,7 posto, te na trećem mjestu Zagreb sa 12.250 nezaposlenih, ili 11,6 posto.

Od onih koji su trenutno u evidenciji nezaposlenih, osobe iznad 45 godina starosti čine skoro polovinu, a skoro 60 posto nezaposlenih ima završenu srednju školu, a čak je 15,5 posto nezaposlenih s visokoškolskim obrazovanjem, njih oko 16 tisuća.

“Iako postoji nezadovoljstvo kod građana, treba reći da je u zadnjih deset godina Hrvatska ostvarivala višu stopu ekonomskog rasta od EU prosjeka što je dovelo do toga da je broj zaposlenih najveći u povijesti, a pada i nezaposlenost. U drugu ruku, takve brojke su i posljedica velikog iseljavanja”, komentira nezavisni analitičar tržišta rada Predrag Bejaković, napominjući kako iseljavanje posljednjih godina ipak nije trako tragičnih razmjera kao u nekim ranijim razdobljima te, za razliku od doba naših djedova i baka, danas postoje i povratnici, često zbog visokih troškova života u zemljama gdje su emigrirali.

“Dogodi li se Hrvatskoj zavidan i dugotrajan gospodarski rast te uspostavi li se vladavina prava, ljudi bi se vjerojatno vraćali u većoj mjeri”, ocjenjuje.

Na pitanje očekuje li da bi se broj nezaposlenih mogao dalje nastaviti smanjivati, odnosno koliko je u tom registru nezapošljivih ljudi, odgovara kako je to teško procijeniti, no da oni koji su trajno nezaposleni (što znači da nisu radili više od tri godine) čine otprilike 20 posto i vjerojatno su “izgubili vezu s tržištem rada”.

Dio njih, koji ima i nezaposlenog supruga/suprugu i djecu, te ostvaruje različita socijalna prava i primanja po tom osnovu, procjenjuje da im nije isplativo biti zaposlen jer bi kao obitelj time više izgubili nego dobili novca, a dio ih pritom radi “na crno”, piše Jutarnji.

Dodaje kako trajno nezaposleni općenito imaju slabije šanse da dobiju posao jer su poslodavci često skeptični oko toga, smatrajući da su u pitanju možda manje stručni, lijeni ili konfliktni ljudi, a oni su pak, s druge strane, izgubili vjeru u sebe. Napominje ipak da postoje mjere HZZ-a upravo za dugotrajno nezaposlene osobe.

Što se budućeg kretanja statistike nezaposlenih tiče, Bejaković napominje da bi nam se čak mogao dogoditi i paradoks da taj broj, uz pojačan gospodarski rast, također počne rasti. Naime, u toj bi se situaciji i nemali broj onih koji su sada posve neaktivni na tržištu rada (što znači da nisu niti u evidenciji HZZ-a), mogli odlučiti prijaviti i formalno početi tražiti posao. Uostalom, podaci HZZ-a za travanj pokazuju da je u evidenciju nezaposlenih bilo novoprijavljeno 11.149 osoba, od čega je većina bila iz rada (najviše iz prerađivačke industrije i trgovine), ali je bilo i 28 posto “osoba iz neaktivnosti”.