Savez antifašista reagirao na perfomans Domovinskog pokreta u Kumrovcu…

Savez antifašista reagirao na perfomans Domovinskog pokreta u Kumrovcu…

Članovi Domovinskog pokreta predvođeni dr. Igorom Peternelom, prof. dr. Josipom Jurčevićem i Vladom Marićem, uz potporu Agramera Gorana Jelića, su u Kumrovcu simbolično, uz taktove domoljubnih budnica, ceradom prekrili spomenik bistu Josipa Broza Tita te položili vijence i zapalili svijeće u spomen na sve žrtve jugoslavenskog totalitarnog režima.

Kako su istakli, cilj ovog performansa pred rodnom kućom zloglasnog Broza, jednog od deset najvećih svjetskih zločinaca, bio je očuvati od zaborava tisuće i tisuće nedužno ubijenih Hrvatica i Hrvata – žrtava poraća i desetljetne komunističke diktature, koje itekako imaju pravo na sućut, počast i priznanje njihove beskrajne patnje.

Danas su priopćenjem reagirali iz Saveza antifašističkih boraca, njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti;

“U povodu predstave koju su članovi Domovinskog pokreta, u predvečerje 18. svibnja 2023. godine organizirali pred rodnom kućom Josipa Broza Tita, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske oštro osuđuje način na koji pojedini građani Republike Hrvatske pod okriljem lažnih genocidnih optužbi uznemirava lokalnu i širu društvenu zajednicu, namećući svoje ideje o povratku na iskonske temelje Nezavisne Države Hrvatske.

Sigurni smo da nije slučajno odabran datum jučerašnje predstave, koja upućuje da su članovi Domovinskog pokreta izabrali datum 18. svibnja, dan na koji je ustaški poglavnik NDH Ante Pavelić 1941. počinio najveću izdaju u hrvatskoj povijesti, predavši Kraljevini Italiji velike dijelove Dalmacije potpisavši Rimske ugovore, znajući da je Dalmacija povijesno bila kulturno središte Hrvatske tijekom svoje povijesti.

Iskreno se nadamo da će Domovinski pokret u budućnosti svoje predstave organizirati prisjećajući se i svih žrtava naci-fašističkog i ustaškog terora, koji se realizirao u sklopu ostvarivanja takozvane NDH, surađujući s fašističkim režimima koji su u šest ratnih godina odnijele živote na desetke milijuna ljudi.”- stoji u priopćenju…