Preokret u Washingtonu. SAD pristao na obuku ukrajinskih pilota, šalje i F-16?

Preokret u Washingtonu. SAD pristao na obuku ukrajinskih pilota, šalje i F-16?

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je danas čelnike G7 da će SAD podržati zajedničke međunarodne napore za obuku ukrajinskih pilota na modernim borbenim avionima, uključujući i F-16, prema informacijama visokog dužnosnika njegove administracije.

Obuka će se održati izvan Ukrajine, u Europi, i trajat će nekoliko mjeseci. Dužnosnici se nadaju da će započeti u narednim tjednima.

Tako je došlo do preokreta u stajalištu Washingtona koji je ranije opskrbu borbenih aviona F-16 Ukrajini predstavljao neizvedivim činom. Brzina kojom su se Amerikanci predomislili iznenadila je neke saveznike, pišu američki mediji, a prenosi Index.

“Stvari se u Japanu odvijaju brže nego što smo se usudili nadati”
Ranije su objavljena izvješća da će SAD dati zeleno svjetlo drugim državama da izvrše pripreme za isporuku zapadnih borbenih aviona, ali čak ni bliski saveznici nisu očekivali da će Biden podržati izravno uključivanje Amerike u program obuke.

“Stvari se jako brzo odvijaju u Japanu. Brže čak i nego što smo se usudili nadati”, rekao je jedan europski diplomat.

Ova odluka ne znači nužno da će F-16 i drugi borbeni avioni biti isporučeni odmah po završetku obuke. Umjesto toga, to će SAD-u i njegovim saveznicima dati mogućnost isporuke aviona u kraćem roku nego što se isprva mislilo.

“Dok se obuka bude odvijala u narednim mjesecima, naša koalicija zemalja koje sudjeluju u ovom naporu odlučit će kada ćemo zapravo osigurati isporuku mlažnjaka Ukrajini, koliko ćemo ih osigurati i tko će ih osigurati”, rekao je američki dužnosnik CNN-u.

Promjena američkog stajališta o ovom pitanju bi na kraju mogla omogućiti zemljama poput Nizozemske da izvoze mlažnjake koje je proizveo SAD nakon što piloti i posada budu obučeni.

Ovaj tjedan Velika Britanija i Nizozemska objavile su da će uspostaviti “mlaznu koaliciju” s ciljem opskrbe Ukrajine borbenim zrakoplovima koji su joj potrebni. SAD je isprva rekao da je još uvijek negativan po tom pitanju.

No u petak je nakon pozadinskog brifinga na sastanku G7 sugerirao da neće blokirati treće strane koje izvoze mlažnjake koje je proizveo Lockheed Martin.

Problem s isporukom F-16 je što bi obuka mogla potrajati mjesecima
Očekuje se da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju biti na summitu G7 i ponoviti svoj zahtjev za isporukom borbenih aviona zbog svoje zabrinutosti da male zračne ukrajinske snage neće moći preživjeti dugi rat.

Ukrajina već mjesecima očajnički traži dodatnu pomoć dok istovremeno planira protuofenzivu protiv ruske invazije. Iako su po sovjetskim standardima njene zračne snage i dalje operativne, u stanju su izvoditi svega desetak borbenih misija dnevno.

Najočitiji problem s bilo kojom isporukom F-16 je taj što bi za obuku ukrajinskih pilota trebalo najmanje tri mjeseca, a vjerojatnije šest do devet mjeseci. Kijev je identificirao popis potencijalnih pilota i učio ih engleski kako bi mogli započeti obuku u Velikoj Britaniji, prenosi Index.