Poplave i dalje prijete: U Sisku je popustio nasip, krenula vojska u pomoć

Poplave i dalje prijete: U Sisku je popustio nasip, krenula vojska u pomoć

Kako doznaje N1 iz Hrvatskih voda, u Savskoj ulici u Sisku poplavljen je objekt Udruge Kas. Popustio je privremeni nasip od box barijera te ondje sad ide vojska i licencirane tvrtke.

HRT: U Sisku je popustio nasip

Kupa je u Farkašiću, uzvodno od Petrinje, dosegnula 947 centimetara i na snazi su izvanredne mjere. Kako je iz Petrinje u HTV-ove Vijesti u 9 javio Boris Kanazir, vodostaj Kupe za sada je još dovoljno nisko da se preventivnim aktivnostima pokušava spriječiti bilo kakva šteta.

Javio je i kako je prema neslužbenim informacijama u Sisku popustio nasip uz Savu na jednom mjestu gdje je oštećen u potresu.

– Voda se izlijeva, ali nije veliki dio stanovnika ugrožen, već samo Udruga za terapijsko jahanje i možda poneka kuća, javio je Kanazir.

Đuroković: U Sisku popustilo šest boks-barijera

Čelnik Hrvatski voda Zoran Đuroković rekao je da je u Sisku popustilo šest boks-barijera i da je isprano temeljno tlo, za koje su, kako je dodao, znali da nije dobro te da se zbog ogromne količine oborina nije stiglo izvršiti stabilizaciju, koja je bila predviđena u projektu sanacije.

Dodao je da su zahvaćene svlačionice konjičkog kluba.

Potvrdio je da se radi o dijelu oštećenom u potresu, rekavši da je ondje bila rasjedna pukotina.

– Stotinu pripadnika Hrvatske vojske poslano je na lokaciju zajedno sa snagama Hrvatskih voda i vjerujem da će u relativno kratkom roku sanirati i to oštećenje u tom dijelu nasipa, rekao je Đuroković novinarima u Karlovcu.

Dodao je kako je to samo dokaz da se na ovako ekstremnim vodostajima incident može dogoditi u bilo kojem trenutku.

– Mi se moramo fokusirati na petrinjske nasipe, gdje su također bile rasjedne pukotine i gdje smo zapravo utrošili najviše vremena na njihovoj stabilizaciji kako bismo idući dan-dva tamo spremno dočekali veliki vodni val rijeke Kupe, rekao je Đuroković, piše HRT.

Plenković u Karlovcu: Situacija pod kontrolom

Premijer Andrej Plenković stigao je u Karlovac, gdje je u izjavi za novinare rekao da je slična, ako ne i gora situacija s poplavama i u nekim drugim europskim zemljama, poput Italije, gdje ima i mrtvih. Rekao da je dio Karlovca obranjen, pogotovo oni dijelovi koji su ranije bili obično u najgoroj situaciji.

– Možemo reći da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom, vidite ovdje pored nas koliko je visok vodostaj. Pratimo situaciju u drugim županijama, osobito Sisačko-moslavačkoj, rekao je Plenković.

Na pitanje novinara o nedovršetku zida u Hrvatskoj Kostajnici nakon teške poplave 2014. godine, Plenković je ukazao na visok vodostaj i rekao da je situacija u ovom trenutku u Kostajnici složena, ali da su napravljeni napori i da se “koraci naprijed rade”. Na pitanje je li zadovoljan brzinom kojom se gradi sustav obrane od poplave u tom gradu odgovorio je da “možda može biti i bolje”.

– Rade, veliki je napor učinjen i učinit će se još. Ovo su enormni vodostaji, kad ide rijeka Una preko 5 metara, to nije nešto što se događa svaki dan, rekao je Plenković, ističući također “globalni kontekst” i klimatske promjene.

Plenković je rekao i da je Vlada non-stop pomagala županijama nakon elementarnih nepogoda, piše HRT.