Obrana od poplava u više županija: Kupa je na + 950 cm s tendencijom daljnjeg porasta, raste i Sava

Obrana od poplava u više županija: Kupa je na + 950 cm s tendencijom daljnjeg porasta, raste i Sava

Foto: DVD Jurovski Brod/ilustracija i nema veze s trenutnim stanjem

Stanje obrane od poplava – 18. svibnja 2023. – 9:00 sati

Sisačko-moslavačka županija

Jutros je uvedeno izvanredno stanje obrane od poplave vezano na visinu vodostaja rijeke Kupe na mjerodavnom vodomjeru Farkašić, gdje je u 8 sati zabilježen vodostaj + 950 cm s tendencijom daljnjeg porasta. I vodostaj Save u Jasenovcu je u porastu i na snazi su izvanredne mjere obrane od poplave. Na navedenim lokacijama ojačavaju se postojeći nasipi i grade zečji nasipi.

I dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za područje Hrvatske Kostajnice zbog vodostaja rijeke Une koji zadnjih par sati stagnira, s tendencijom pada i u 10:00 sati iznosio je +490 cm. U poplavljenim dijelovima provodi se ispumpavanje vode. I dalje su sve snage na terenu i mukotrpno rade na aktivnostima obrane od poplave. Zbog obilnih padalina i rasta rijeke Une došlo je do poremećaja u vodoopskrbi. Voda iz sustava vodoopskrbe Pašina Vrela nije za ljudsku upotrebu i obvezno je prokuhavanje. HGSS dostavlja vodu i hranu u mjestima Kuljani i Unčani u nekoliko obitelji gdje žive stariji mještani.

Karlovačka županija

I dalje je na snazi izvanredno stanje za područje Karlovca zbog vodostaja Korane i Kupe čiji vodostaji blago padaju. Situacija na terenu je pod kontrolom, kritična mjesta se nadziru i kontinuirano se radi na ispumpavanju vode koja je prodrla u podrumske prostorije i branjena područja. Zbog vode na kolnicima zatvorene su brojne ceste. Sve službe su konstantno na terenu, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove na mjesta gdje je to potrebno. Zbog vode na kolniku, zatvoreno je više cesta na području županije.

Zadarska županija

Stanje na području Gračaca i Obrovca se postupno stabilizira i normalizira. Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu opada, dok vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu lagano naizmjence opada pa lagano raste ili stagnira. U Gračacu su i dalje poplavljena naselja Grab, Srb i Kokirna kojima Crveni križ dostavlja hranu, lijekove i vodu. U Obrovcu se provodi sanacija šteta, čišćenje i dezinfekcija kuća, površina i predmeta koji su bili u dodiru s onečišćenom vodom. Na područje Gračaca i Obrovca dostavljeni su isušivači koji će biti dostavljeni korisnicima nakon čišćenja prostora. Na terenu su i dalje sve lokalne operativne snage, pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, djelatnici Službe civilne zaštite Zadar, a aktivni su i stožeri civilne zaštite. Vodovod Zadar je izvijestio da svi korisnici dobili vodu koja je zamućena i mora se prokuhavati.

Šibensko – kninska županija

Stožer civilne zaštite općine Kistanje, koji je aktiviran 16. svibnja i dalje je aktivan. Jučer tijekom dana bile su dvije tehničke intervencije ispumpavanja vode, jedna intervencija uklanjanja stabla s prometnice te intervencija odštopavanja oluka. Noćas oko 03:50 sati vatrogasci su bili na tehničkoj intervenciji izvlačenja autobusa koji je zapeo zbog vode na cesti u mjestu Torbica.

Zagrebačka županija

I dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava na području spojnog kanala Zelina-Lonja-Glogovnica-Česma zbog vodostaja koji u zadnjih par sati stagnira i u 05:00 sati je iznosio +585 cm. I dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave na dionici potok Črnec – rijeka Zelina, na ustavi Črnec zbog vodostaja koji je u opadanju i u 05:00 sati je iznosio + 563 cm. Tijekom 17. svibnja radilo se na sanaciji terena, ispumpavanju podruma i bunara. U većem dijelu Županije voda se povukla, osim na području grada Vrbovca, gdje je aktivno još 40 vatrogasaca.

Međimurska županija

17. svibnja je održana sjednica Stožera civilne zaštite Međimurske županije, a u stanje pripravnosti stavljeni su stožeri civilne zaštite općina Podturen i Sveti Martin na Muri. Tijekom noći 17./18. svibnja došlo je do pucanja sajle na skeli u Križovcu, koja je potom plovila bez nadzora. Na teren su izašli pripadnici HGSS Stanice Čakovec, s dva tima, čamcem i dronom. Skela je locirana na Muri, na naplavini kod Dekanovca, gdje će je privezati.

Varaždinska županija

I dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave na rijeci Bednji, dionica od Tuhovca do mosta u Stažnjevcu, zbog vodostaja koji u zadnjih par sati stagnira i u 05:00 sati je iznosio +425 cm. Zaprimljeno je više desetaka poziva s područja cijele županije radi ulaska vode u podrume/dvorišta i gospodarske objekte, pada stabala na prometnice i klizišta. JVP Varaždin zaprimila je više od 50 poziva, uglavnom vezanih za ispumpavanje vode iz podruma i dvorišta te čišćenja palog drveća. Tijekom prijepodneva tvrtka „Varkom“ je riješila problem zamućenja vode na izvorištu Belski Dol te je opskrba ugroženih naselja normaliziranaZbog vode na kolniku zatvoreno je više županijskih i lokalnih cesta.

Koprivničko – križevačka županija

Tijekom dana vatrogasci JVP Koprivnica, JVP Križevci, JVP Đurđevac te lokalni DVD-ovi (preko 70 vatrogasaca) bili su angažirani na ispumpavanju vode iz podruma i dvorišta na više lokacija na području županije. Intervencija je bilo i na prometnicama zbog vode na kolniku i nanosa blata. Angažirani su radni strojevi za čišćenje kanala i dovoz pijeska. Vodostaj rijeke Drave kod Botova stagnira.

Bjelovarsko – bilogorska županija

17. svibnja u poslijepodnevnim satima uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava na malom slivu Česma-Glogovnica, duž potoka Kalinica, zbog više odrona na lokalnoj cesti u naselju Apatovac na lijevoj i desnoj obali potoka Kalnica te ugrožavanja mosta. Tijekom dana na području Bjelovarsko-bilogorske županije izvršeno je preko 30 tehničkih intervencija uglavnom radi ispumpavanja vode iz bunara, podruma obiteljskih i stambenih zgrada te uklanjanja stabala, blata i šljunka s prometnica pri čemu su angažirane nadležne vatrogasne postrojbe, cestarske i komunalne službe. Župan i načelnici Stožera civilne zaštite upoznati su sa stanjem na terenu. Održan je sastanak u Centru za obranu od poplava Hrvatskih voda i sastanak s načelnikom Stožera civilne zaštite Grada Čazme.

Ličko-senjska županija

Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava zbog izlijevanja vodotoka Bogdanica na prometnicu Smiljan-Novoselo (ŽC 516200) i ograničenje prometa. Jučer su uvedene izvanredne mjere obrane od poplava zbog porasta vodostaja kod Kosinjskog Bakovca, mali sliv Lika, došlo je do izlijevanja vode na prometnicu Gornji Kosinj-Bakovac (ŽC 5153) i Gornji Kosinj-Podjelar (NC) i ograničenje prometa. Jučer su uvedene i izvanredne mjere obrane od poplava zbog porasta vodostaja rijeke Novčice, gdje je došlo do izlijevanja vode iz korita na prometnicu Kaniža Gospićka (LC 590840), s tendencijom daljnjeg porasta te je uvedeno ograničenje prometa. Uslijed poplava na području Plitvičkih Jezera, iz mjera predostrožnosti jučer su evakuirane četiri ženske osobe iz Korane Gornje.

Primorsko – goranska županija

17. svibnja u prijepodnevnim satima zabilježeno je povlačenje Gornje Dobre u korito, s tendencijom daljnjeg opadanja. Došlo je i do povlačenja vode sa prometnice Moravice-Vrbovsko (LC 58033), pa je prestalo ograničenje prometa od 16. svibnja.

Osječko – baranjska županija

17. svibnja uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava na zapadnom lateralnom kanalu Biđ, na vodomjeru Đakovo. Tijekom 17. svibnja održana je sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj je razmatrana aktualna situacija na području županije prouzročena porastom vodostaja rijeka i ostalih vodotoka zbog velikih količina oborina. Zaključeno je da sve operativne službe prate trenutno stanje i poduzimaju redovne aktivnosti, prema potrebi obavljaju dodatne intervencije, a spremne su za sve eventualno potrebne aktivnosti i izvanredne događaje. Naglašeno je kako je trenutno ukupno stanje stabilno i pod kontrolom, a ne očekuje se znatnije pogoršanje.

Požeško – slavonska županija

Na sanaciji posljedica oborina od 16. svibnja, tijekom jučerašnjeg dana vatrogasci su imali 11 tehničkih intervencija, uglavnom ispumpavanja vode iz podruma.

Virovitičko – podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije aktivni su uži Stožer civilne zaštite Virovitičko – podravske županije i Stožer civilne zaštite Općine Čačinci. Na terenu je angažirano 8 vatrogasaca, piše Ravnateljstvo CZ.