Za presporu vožnju također možete biti kažnjeni, evo što kaže zakon

Za presporu vožnju također možete biti kažnjeni, evo što kaže zakon

Iako smo navikli da nas policija kažnjava za prebrzu vožnju, kažnjavaju i one koji se voze sporo. Kazne su i do 130 eura.

Spora vožnja, jednako kao i ona prebrza, može biti vrlo opasna. “Prvenstveno sankcije ili oduzimanje vozačke dozvole, najjednostavnije rečeno”, rješenje je vozača Gorana.

Opasnost spore vožnje dokazala je i struka. “Zakonitost govori da je vjerojatnost nastanka prometne nesreće veća što je veća razlika između neke uobičajene brzine na prometnici i stvarne brzine vozila. To znači da je veća vjerojatnost nastanka prometne nesreće ako vozimo prebrzo, ali i ako vozimo presporo”, pojasnio je Marko Šoštarić s Fakulteta prometnih znanosti.

“Slovo zakona za one vozače koji voze presporo kaže sljedeće: ako vozite upola sporije od znaka koji je na prometnici, trebali biste upaliti sva četiri žmigavca. U pravilu to nitko ne čini”, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

U Sindikatu vozača napominju da smo sve manje koncentrirani na samu vožnju. Distrakcija je gotovo svakodnevna pojava. Upravo ona kod vozača smanjuje brzinu.

“Korištenje mobitela je jako loše za promet. S druge strane, ljudi nisu usredotočeni na promet, ne sudjeluju aktivno u prometu, već su njihove misli usmjerene sasvim na nešto drugo”, upozorava Miljenko Gočin iz Sindikata hrvatskog vozača.

Iako ne toliko često kao za prebrzu vožnju, policija kažnjava i spore vozače. Za takvu ćete platiti i do 130 eura, piše Dnevnik.hr.

Više o kaznama u prometu pogledajte u videu ovdje.