Čavlović: Hrvatska ima odličan sustav obrana od poplave

Čavlović: Hrvatska ima odličan sustav obrana od poplave

Zbog nezapamćenih obilnih kiša posljednjih nekoliko dana, velik dio Hrvatske pogodila je poplavna kataklizma. Vrhunac vodenog vala kreće se iz Slovenije prema već poplavljenim područjima gdje se već danima i noćima vodi borba kako spasiti ljude, kuće, stoku. 

Situacija koja nam se desila nije neočekivana. Pratimo već 5-10 godina velike količine oborina i radi se o ekstremima. U zimskim periodima imamo velike količine snijega pa topljenje istog ili u ljetnom periodu velike suše, rekao je u emisiji “Studio 4” Zoran Čavlović, bivši voditelj Centra obrane od poplava u sustavu Hrvatskih voda i dodao kako ovo nisu situacije koje su nas iznenadile, ali su neugodne., javlja HRT

Čavlović smatra kako sustav obrane od poplava funkcionira dobro.

– Hrvatska ima odličan sustav obrana od poplave koji treba stalno nadograđivati, održavati i pratiti njegovo stanje, naglasio je.

Ističe kako je naš sustav dobar stoga što imamo veliki broj retencija. To su prostori u kojima se vodeni val zadrži i kada je moguće onda ga ponovno ispustimo u korito.

– Hrvatske vode imaju poplavne linije označene u smislu gdje se smije, a gdje ne smije graditi ili ako se gradi, što se mora učiniti da ne bi došlo do štete na tim objektima,, naglasio je Čavlović.

Zapitao se postoji li dovoljna regulativa koja bi spriječila ilegalnu gradnju. Smatra da to nije dobro riješeno.

Hrvatska od kada je ušla u EU znatno ulaže u sustav obrane od poplava

Govori kako je u tijeku izgradnja sustava obrane od poplave karlovačkog i sisačkog područja. Završen je sustav obrane od poplava od granica Srbije do Nove Gradiške što je 175 kilometara.

– Što se tiče odvodnje zaobalnih voda to su drugi sustavi. Kod velikih voda, obično su velike oborine i imamo velike zaobalne vode. Potrebno je izgraditi crpne stanice, pumpe koje će vode maknuti s terena kako bi ljudi mogli normalno živjeti, rekao je.

Dodaje kako Hrvatska od kada je ušla u EU znatno ulaže u sustav obrane od poplava. Kako kaže to su sredstva EU fondova koja se trebaju opravdati.

– Sustav treba održavati. Treba se sustavno čistiti sve vodotoke od ušća prema izvoru, a ne sporadično, govori.

Čavlović se sjeća da je bilo problema sa zaštitarima prirode koji su tražili vizuru i nisu bili skloni građenju nasipa. Tu se zastalo.

– Treba naći volju i raspoloženje zainteresiranih strana, dobro argumentirati nešto što se radi i onda će se to sigurno i učiniti, naglasio je.

Dodaje kako su štete 3-4 puta veće od ulaganja u sustav obrane od poplava.

– Treba biti razuman i reći to nama treba jer će se s vremenom pokazati koliko smo zaradili, istaknuo je.

Rekao je kako je evidentna promjena klime. Kako kaže, mi nemamo normalne situacije. Ili sve poplavi ili je sve suho, govori.

– Mi moramo biti spremni da reagiramo u pravom trenutku, istaknuo je Čavlović.