Kvaliteta seksa i osobnost: ‘Otvorenost za nova iskustva vodi boljem seksualnom životu’

Kvaliteta seksa i osobnost: ‘Otvorenost za nova iskustva vodi boljem seksualnom životu’

Pojedina istraživanja navode kako čak 43 posto žena u svijetu pati od seksualne disfunkcije. To uključuje probleme kao što su nizak libido, rijetki orgazmi, bolni snošaji i drugo. Prema studiji objavljenoj u časopisu Sexual Medicine, ti problemi mogu biti rezultat njihove osobnosti.

Lako je vidjeti korelaciju i teško je zamisliti da netko želi spavati sa ženom koja je loša osoba, stalno zanovijeta i ogovara. S druge strane, teško je privući nekoga ako se ističu samo negativne i loše strane.

Prethodna istraživanja su pokazala da loše zdravlje i bolesti poput dijabetesa također mogu doprinijeti seksualnoj disfunkciji ili poremećaju. Ipak, malo se zna o utjecaju koji čovjekova osobnost i reakcije na stresne situacije mogu imati. Prema toj teoriji, zli ljudi se ne seksaju.

Stoga su znanstvenici ispitali 50 žena koje su u vrijeme studije bile na liječenju zbog seksualne disfunkcije. Podvrgnuli su ih testovima osobnosti kako bi se vidjelo s kojim se karakteristikama najviše poistovjećuju – ekstrovertiranost, susretljivost, savjesnost, emocionalna stabilnost i otvorenost prema iskustvima. Zatim su ih zamolili da ocijene svoje mehanizme suočavanja sa stresom.

Ovisno o tome kako se nosimo sa stresom, kaže studija, možemo povećati ili smanjiti napetost određene situacije. Zbog toga je briga o sebi važna do te mjere da može osnažiti seksualni život. Na temelju odgovora ispitanica, znanstvenici su otkrili da su one manje ekstrovertirane sa sklonostima koje se obično smatraju pozitivnima, otvorenima i energičnima, imale slabiju seksualnu funkciju.

Isto je vrijedilo i za žene koje su se teško nosile s negativnim situacijama ili su bile sklone samooptuživanju. To drugim riječima znači da zadovoljavajuće razine seksualnog života mogu biti određene time koliko je netko općenito pozitivan, piše YourTango.

Više ste introvertirani? Bez brige.

– Zaključila sam da su žene koje su bile otvorene za nova iskustva imale bolji seksualni život. I ja vjerujem u to. Stoga bih potaknula žene da budu što zdravije u svim aspektima života, uključujući otvorenost za nova iskustva, i imat će bolji seksualni život – komentirala je studiju savjetnica za prevenciju dr. Mary Jane Minkin, profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale zaključujući kako izgled nije presudan, ali unutarnji svijet itekako ima utjecaja., prenose 24sata