Prognoza: Danas još više kiše nego jučer, a evo što nas čeka idući tjedan

Prognoza: Danas još više kiše nego jučer, a evo što nas čeka idući tjedan

Donosimo jutarnju prognozu meteorologa Bojana Lipovšćaka za N1.

Europa se nalazi pod utjecajem prostranog polja niskog tlaka sredozemne ciklone. Središte ciklone nad sjevernom Afrikom vrlo sporo se premješta prema sjeveroistoku. U južnoj visinskoj struji suh saharski zrak prelazi preko Sredozemnog mora, puni se vlagom i kao vlažan nestabilan zrak dolazi nad naše krajeve uzrokujući obilne oborine.

U nastavku tjedna ciklona će se premjestiti prema sjeveru i djelovati na vrijeme u našim krajevima gotovo cijeli idući tjedan.

Danas prognoziramo oblačno vrijeme s obilnim oborinama na srednjem Jadranu i u Lici, a poslijepodne u Slavoniji i Baranji. Poslijepodne prestanak oborina i djelomično kidanje naoblake u Istri i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Jugo u jačanju tako da će poslijepodne zapuhati na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana

olujnom jačinom. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti od 13 do 17, na Jadranu oko 20.

Sutra u ponedjeljak nastavak promjenljivog vremena. Prijepodne u sjeverozapadnim krajevima i unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu prestanak oborina i djelomice sunčano, dok će se na jugu te u Slavoniji i Baranji zadržati oblačno i kišovito vrijeme. Poslijepodne pljuskovi praćeni grmljavinom.

Na Jadranu umjereno do jako jugo, a na sjevernom dijelu krajem dana zapuhat će umjerena i jaka, podno Velebita na udare i
olujna bura.

Najniža jutarnja temperatura od 7 do 12, a na Jadranu od 13 do 18. Najviša dnevna temperature od 16 do 21 °C.

Idući tjedan nastavak nestabilnog vremena s obilnom kišom osobito u utorak i srijedu te manjim porastom temperature zraka, piše N1.