Novi trend među medicinskim sestrama: ‘Daju otkaz i idu čistiti jahte, za 4 mjeseca zarade godišnju plaću…’…

Novi trend među medicinskim sestrama: ‘Daju otkaz i idu čistiti jahte, za 4 mjeseca zarade godišnju plaću…’…

Medicinske sestre i tehničari traže povećanje plaća za 10 posto, što je do najviše 90 eura neto na prosječnu plaću medicinske sestre. Ne odustaju od ideje štrajka ako im se to ne ispuni, a čelnik strukovne komore kaže da je od 2013. zemlju napustilo 3000 medicinskih sestara, piše danas.hr

Ne traže veće plaće jedino suci, nego i medicinske sestre i tehničari, ali i nezdravstveno osoblje. Svi oni mogli bi uskoro u štrajk.

Naš reporter Goran Latković uživo je razgovarao s predsjednikom Komore medicinskih sestara Mariom Gazićem koji poručuje da “štrajk nitko ne priželjkuje”.

“Mala smo zemlja, možemo sjesti za stol i dogovoriti se. Riješite nezadovoljstvo sestara i tehničara s minimalnim povećanjem. Prema posljednjim analizama, samo u bolnicama nedostaje 4000 medicinskih sestara. Ako znamo da ih ima 20 tisuća,to znači da ih nedostaje 20 posto i to za minimalne uvjete funkcioniranja bolnice”, rekao je Gazdić.

Kaže, ako i dođe do štrajka, napravit će sve da to pacijenti ne osjete.

“Oni su danas u fokusu i oni su naš kruh, borimo se za njihovo zdravlje. Nadamo se da neće doći do štrajka, borimo se za njihovo zdravlje. I na današnjoj godišnjoj skupštini sindikata pokazalo se veliko zajedništvo i u upornost u ciljevima”, istaknuo je.

Kaže, od Vlade traže povećanje plaća minimalno 10 posto, u neto iznosu to je od 70 do maksimalno 90 eura po medicinskoj sestri.

“To je stvarno mali iznos, nadamo se da će Vlada i sindikati naći zajednički jezik za minimalno povećanje”, rekao je.

Kaže, od 2013. iz države je otišlo 3000 medicinskih sestara, no posljednjih godinu dana primjećuju novi trend.

“Medicinske sestre odlaze van struke, na u sezonu i to čistiti jahte jer kroz 4 mjeseca zarade cjelogodišnju plaću. Isplativije im je čistiti jahte, nego njegovati pacijente”, rekao je čelnik komore.

Inače, ovaj se tjedan obilježava se Međunarodni dan sestrinstva, a u četvrtak u 11 sati na Zrinjevcu održat će se prosvjed zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja.