Mlada medicinska sestra: Jedini izlaz nam je otići van; SDP, Most i Radnička fronta podržali prosvjed medicinskog i nemedicinskog osoblja

Mlada medicinska sestra: Jedini izlaz nam je otići van; SDP, Most i Radnička fronta podržali prosvjed medicinskog i nemedicinskog osoblja

SDP, Most i Radnička fronta podržali prosvjed medicinskog i nemedicinskog osoblja održan danas u Zagrebu, kojim traže povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada.

“Tko je uz vas kad ste bolesni? Uz vašu djecu, roditelje?”

“Dosta je da se političke reforme prelamaju na našim leđima. Vrijeme je da nas se plati i poštuje naše obrazovanje. Tko je uz vas kad ste bolesni? Tko je uz vašu djecu kad su bolesni, uz vaše roditelje”, pitala je jedna sestra na prosvjedu.

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić u izravnom prijenosu na N1 rekao je: “Ništa nam ne daju, sve smo zaradili. Moju podršku imate, neka ovo bude početak akcija.”

Mlada medicinska sestra: Jedini izlaz nam je otići van

U gomili su novinari N1 naišli i na mlađe kolege. Jedna medicinska sestra koja studira i radi u KBC-u Zagreb kaže:

“Studiramo i radimo, ne možemo podmiriti troškove. Radim na Rebru na onkologiji, opseg posla je ogroman, radimo sami noćne, imamo velik popis nuspojava koje možemo doživjeti. Jedini izlaz nam je otići van. Plaća se kreće od 7.000 do 8.500 kuna s noćnim smjenama.”

Političke stranke poduprle zahtjeve

“Dajemo punu podršku medicinskim sestrama i tehničarima te drugim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicama i radnicima u borbi za njihova prava i bolji položaj u sustavu!”, napisali su iz SDP-a

“Naši zastupnici Marija Selak Raspudić, Nikola Grmoja i Miletić Marin danas su podržali medicinske sestre, tehničare i nemedicinsko osoblje koji su prosvjedom na Zrinjevcu tražili veće koeficijente.

Povišenjem plaća samo liječnika, a zanemarivanjem ostatka medicinskog osoblja, ministar Beroš, odnosno elitist Plenković, unijeli su razdor među medicinsko osoblje, umjesto da su osnažili njihovo jedinstvo jer je ono presudno za preživljavanje pacijenata.

Ako nekome čitavo društvo duguje zahvalnost i potporu u ostvarivanju njihovih, ne samo materijalnih prava, nego i boljih radnih uvjeta, to su sigurno medicinske sestre i ostalo, nažalost, podcijenjeno medicinsko osoblje, koje stoji na prvim linijama kada se treba pobrinuti za sve nas.

Pružamo punu potporu svom medicinskom osoblju u ostvarenju njihovih prava. Hrvatska vam mora odati dužno poštovanje i treba pružiti puno, puno više.

Potrudit ćemo se da pomognemo da se to doista ostvari i u praksi, pisali su iz Mosta.